Ieder voorjaar worden op het internet talloze nestjes hele jonge katten aangeboden. Maar hoe schattig ook, veel van deze kittens groeien op tot probleemkat omdat ze te vroeg van de moederpoes worden gescheiden. Ze zijn onzindelijk, angstig, agressief of kunnen moeilijk met soortgenoten en mensen omgaan. Om te waarschuwen voor de risico’s, organiseert de Sophia KattenBond van 22 tot en met 28 april de Week van het Kitten.

Week van het Kitten
Foto: nicky’s via Compfight cc

Belangrijke levenslessen
In Nederland mogen kittens bij wet vanaf zeven weken van hun moeder gescheiden worden. Deze leeftijd wordt dan ook vaak aangehouden door mensen die katjes aanbieden, kopen of gratis ophalen.

“Maar met zeven weken kunnen kittens nog lang niet op eigen pootjes staan”, zegt Dorith Gelberg van de Sophia KattenBond. “In de eerste levensperiode zijn ze nog volop in de leer bij hun moeder. Lopen ze haar belangrijke levenslessen mis, dan kan dat ernstige gevolgen hebben voor hun gedrag op latere leeftijd.”

Het huis onder plassen
Door met broertjes en zusjes te spelen, ervaart een kitten dat krabben en bijten pijn doen. Ondertussen corrigeert de moederpoes haar jongen als ze over de schreef gaan. Op die manier leren ze hun grenzen kennen en hoe ze zich sociaal moeten gedragen.

“Een kitten kan het beste zestien weken in het nest blijven, totdat de socialisatiefase voorbij is”, vertelt Gelberg. “Daarmee kan veel probleemgedrag voorkomen worden, zoals agressie, het huis onder plassen, spullen kapot maken en een moeilijke omgang met mensen en andere dieren.”

Een schatje van een katje… maar de kater komt later!
Toch is zo’n 98% van de aangeboden huis-, tuin- en keukenkittens op advertentiewebsites amper acht weken oud. Gelberg:

“Mensen staan er niet bij stil dat de kans groot is dat zo’n schattig jong diertje opgroeit tot probleemkat. Daarom plaatsen we tijdens de Week van het Kitten banners op Marktplaats.nl met de tekst: ‘Een schatje van een katje… maar de kater komt later!’ Wie erop klikt, wordt voorzien van informatie en het advies de dieren langer in het nest te houden om problemen te voorkomen.”

Enquête
Veel katten met gedragsstoornissen belanden uiteindelijk in het asiel of leiden een leven vol conflicten met hun baasje. Dit kattenleed kan effectief bestreden worden met een verhoging van de wettelijke speenleeftijd naar zestien weken, zo stelt de Sophia KattenBond. Om haar pleidooi kracht bij te zetten, is een enquête gelanceerd op Sophia-Vereeniging.nl. Gelberg:

“Deze enquête is bedoeld voor eigenaren van katten die (vermoedelijk) te vroeg uit het nest zijn gehaald en nu afwijkend gedrag vertonen. De resultaten willen we gebruiken om de ernst van de zaak in kaart te brengen.”

Persbericht Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren