In een klein dorpje in Tsjechië heeft vader Bukacek in zijn eentje een nest met drie kleine ooievaars te onderhouden. Een vierde kuiken heeft het niet overleeft en is door pa uit het nest gegooid. Door aanraking met een stroomkabel is de moeder van de jongen overleden en springt het skidorpje het gebroken ooievaarsgezin te hulp.

ooievaarsgezin
Vader Bukacek heeft een nest met drie kleine ooievaars te onderhouden | Foto: screenshot livestream SATAN s.r.o./YouTube

Technicus Jiří Zeman en goede vriend Šándor Havrán hebben deze speciale taak op zich genomen. Elke dag om 6, 12 en 18 uur voeden de twee vrienden de kleintjes, en hun vader, vis, muizen en wormpjes. Om het nest te bereiken moeten ze een meters hoge ladder opklimmen. Drie keer per dag is best intensief, maar als het regent is het te gevaarlijk. Gelukkig is dat niet schadelijk voor de groeiende ooievaars. De hele wereld kan zien hoe het gezin veilig in het nest hun eigen ding kan doen. Sinds een maand is er een camera opgehangen die verbonden is aan een livestream te volgen op YouTube. Jiří Zeman:

“In het begin waren er maar zo’n 50 mensen die keken, maar sinds de moeder is overleden, hebben we meer dan 2.000 kijkers gehad, waaronder velen vanuit het buitenland.”

ooievaarsgezin
Vleugels strekken | Foto: screenshot video SATAN s.r.o./YouTube

Helpende hand voor ooievaarsgezin

De mannen zamelden al 11.800 euro in om de vogels te kunnen helpen. Zoveel geld is natuurlijk niet nodig om vier dieren te verzorgen, daarom doneren Jiří en Šándor het geld dat overblijft aan vogelhouders in een dierencentrum in de buurt. Daarvoor krijgen de twee adviezen over hoe ze de ooievaars het beste kunnen helpen. Deze hulpactie brengt interesse en nieuwe inzichten met zich mee voor de mannen, maar ook voor het kleine dorpje in Tsjechië. Dat versterk de band tussen de inwoners, maar ook tussen hen en de vogels, die elk jaar weer terugkomen naar hun nest.

Bekijk hieronder de livestream vanuit Tsjechië:
.

Dodelijke bouwwerk

Vader Bukacek is niet de enige die een familielid verloor door een menselijk bouwwerk. In februari kwamen er nog drie zeldzame Rothschild-giraffen om in Kenia doordat de hoogspanningslijn te laag hing. De dieren raakten verstrengeld in de draden en overleden door de elektriciteit die door de kabels gierden. In de twee jaren hiervoor, waren nog eens elf giraffes overleden door een soortgelijk ongeval in dit gebied. Waar een klein aantal dieren geen last hebben van deze elektriciteit, zijn er genoeg soorten die eraan overlijden.

ooievaarsgezin
Vader Bukacek op het nest | Foto: screenshot video SATAN s.r.o./YouTube

Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die zich hier bewust van zijn en iets willen doen. Zoals de vrienden Jiří en Šándor die het gebroken ooievaarsgezin een handje helpen. Het beste zou zijn als mensen meer plek zouden bieden voor dieren om hun kroost uit te broeden en op te voeden. Ooievaars hebben baat bij plekken waar ze rustig, hoog en veilig hun nest kunnen bouwen en met alle liefde hun kuikens de wereld in kunnen helpen. Dan kunnen mensen straks van een afstandje genieten van deze prachtige vogels en kunnen de dieren hun eigen gang gaan.

Bronnen:

#GNvdD: Jongen van beschoten ooievaars uitgevlogen (video)

Dieren geëlektrocuteerd tijdens storm in Kruger National Park

©AnimalsToday.nl Maury Senden