De jongen van de in het voorjaar beschoten ooievaars uit De Lutte in Overijssel zijn uitgevlogen. De vader van de jonge ooievaars, die toen nog in het ei zaten, kwam om het leven nadat een onbekende op de dieren schoot. Het vrouwtje was niet in staat om alleen voor de eieren te zorgen, die daarom uitgebroed zijn bij de ooievaarsopvang in Herwijnen.

beschoten ooievaars
Jongen van beschoten ooievaars De Lutte uitgevlogen | Foto (illustratief): publiek domein

Het ooievaarsnest in De Lutte werd in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 mei beschoten vanuit een auto. Dit werd het mannetje fataal. Het vrouwtje overleefde de laffe aanslag, maar was in haar eentje niet in staat om de eieren uit te broeden. Die waren warm toen ze van het nest gehaald werden en verkeerden in perfecte conditie. Piet van Andel van de ooievaarsopvang legde vast hoe de eerste kuikens uit het ei kropen:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Vliegles

Nadat de eieren uitkwamen was het een kwestie van de jonge ooievaars met liefde verzorgen. Tot het moment komt dat ze moesten leren vliegen. Piet van Andel van de ooievaarsopvang vertelde tegen Omroep Gelderland dat hij de ooievaars meenam de dijk op om ze eten te geven, maar vervolgens een flink eind van ze wegliep om aan te geven dat er niet maar één plek is waar voedsel te vinden is.

Deze aanpak bleek succesvol, want inmiddels zijn de ooievaars zelfstandig vertrokken richting het zuiden. Een prachtig einde aan een drama, waarvan de dader helaas nooit is gepakt.

De vogeltrek van de ooievaar (Ciconia ciconia) vindt plaats over lange afstanden. De kans is het grootst dat de kinderen van de beschoten ooievaars uit De Lutte gaan overwinteren in Afrika, zuidelijk van de Sahara.

  • Lees ook:

Eieren doodgeschoten ooievaar gered (video)


Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.