De eieren van de vorige week in De Lutte, Overijssel, doodgeschoten ooievaar en zijn partner (die het overleefde) zijn succesvol uit het nest gehaald om ze machinaal uit te broeden. Het is gebruikelijk dat ooievaars om de beurt broeden en de kans dat het vrouwtje zichzelf bij gebrek aan haar partner zou uithongeren was te groot, vandaar dat besloten is om in te grijpen.

doodgeschoten ooievaar
Het vrouwtje zat nog op het nest | Foto: screenshot video Omroep Gelderland/YouTube

Ooievaars vormen een hecht koppel en broeden om de beurt, vandaar dat gevreesd werd dat het vrouwtje zichzelf letterlijk zou doodbroeden. Terwijl ze nog op het nest zat werd op initiatief van Vogelwerkgroep Losser een hoogwerker ingezet om de 4 eieren uit het nest te halen, waarna ze naar Ooievaarsopvang Herwijnen gebracht werden, waar men de beschikking heeft over een broedmachine.

Met de hand opgevoed

De eieren waren warm toen ze van het nest kwamen en verkeerden in perfecte conditie. Volgens beheerder Piet van Andel van de ooievaarsopvang gaat het een dag na de reddingsactie prima met de eieren, die samen met een ei uit een ander nest in de broedmachine liggen. Van Andel verwacht dat ze volgende week zullen uitkomen, zo meldt RTV Oost. Daarna worden de jonge ooievaars met de hand opgevoed, om ze uiteindelijk als zelfstandige vogels weer vrij te laten in de natuur.

doodgeschoten ooievaar
De eieren van de doodgeschoten ooievaar komen waarschijnlijk over 9 dagen uit | Foto: screenshot video Omroep Gelderland/YouTube

Doodgeschoten ooievaar, getuigen gezocht

Het ooievaarsnest in De Lutte werd in de nacht van vrijdag 3 op zaterdag 4 mei beschoten vanuit een auto. Dit werd het mannetje fataal, het vrouwtje overleefde de laffe aanslag. Over de dader(s) is niets bekend, maar mochten er getuigen zijn dan is het dringende verzoek om dat te melden bij de dierenpolitie via telefoonnummer 144.

Bekijk hieronder hoe de reddingsactie in zijn werk ging, in een reportage van Omroep Gelderland:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode

Voor het vrouwtje is na de redding van de eieren een kleine hoeveelheid voedsel achtergelaten op het nest, maar volgens de ooievaarsopvang blijft het daarbij en zal ze zelf het leven weer moeten oppakken.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel