De Spaanse socialistische partij (PSOE) is als grootste partij uit de bus gekomen bij de nationale verkiezingen in Spanje van 2019. De partij heeft niet de meerderheid van de zetels weten te bemachtigen, waardoor deze een coalitie moet vormen of een andere vorm van regeren met andere partijen zal aangaan. Momenteel is niet duidelijk met welke partijen de PSOE zal regeren, maar de kans is aannemelijk dat het een linkse coalitie of een samenwerking met linkse partijen wordt. Wat betekent dit voor de Spaanse galgo en het oplossen van de galgo-problematiek?

galgo-problematiek
Spaanse verkiezingen: nieuwe kansen voor het oplossen van de galgo-problematiek? | Foto: Pixabay

PSOE

Het is niet duidelijk wat het standpunt is van de PSOE omtrent de galgo-problematiek. Wat betreft de jacht heeft de partij in diverse deelstaten aangegeven de jacht te verdedigen als middel voor faunabeheer en het tegengaan van de ontvolking van rurale gebieden. In deelstaten als Castilië-la Mancha en Castilië en León heeft de PSOE verschillende initiatieven om de jacht te behouden en te beschermen gesteund. Helaas is er hier geen aandacht gekomen voor de trainingsmethoden van galgo’s en het welzijn van de honden wanneer ze niet meer ingezet worden voor de jacht. Hoewel de politieke partij openlijk aangegeven heeft tegen dierenmishandeling te zijn, heeft het tot nu toe weinig gedaan om de galgo-problematiek te verbeteren. Ook op andere terreinen, zoals het stierenvechten, heeft de partij geen duidelijk standpunt ingenomen, behalve dat het ongrondwettelijk is om het stierenvechten te verbieden. Wat dit punt betreft is de partij intern verdeeld. Ook wat betreft de galgo-problematiek is bekend dat diverse vertegenwoordigers van de PSOE zich zorgen maken over het welzijn van galgo’s in de jachtsector.

PACMA

Jammer genoeg heeft de Spaanse dierenpartij PACMA geen zetels behaald. De steun voor PACMA groeit wel sterk. Tijdens deze verkiezingen hebben ze 326.045 stemmen behaald ten opzichte van 286.702 in 2016. Helaas worden de zetels in Spanje niet gelijkwaardig verdeeld zoals in Nederland, maar wordt de zetelverdeling berekend aan de hand van de resultaten in de deelstaten. Zo is het mogelijk dat regionale partijen met in totaal veel minder stemmen dan PACMA wel één of meer zetels kregen omdat de lokale steun groot was.

PACMA wil een einde maken aan de galgo-problematiek en andere vormen van dierenleed in Spanje. Ondanks het uitblijven van de zetel blijft PACMA zich inzetten om vanuit haar positie het welzijn van dieren te verbeteren. Zij kunnen nog wel wetsvoorstellen initiëren en houden het politieke debat omtrent dierenwelzijn levend.

PP, Ciudadanos en VOX

Het is onwaarschijnlijk dat de PSOE zal regeren met de christendemocratisch-conservatieve politieke partij PartidoPopular (PP) en de extreemrechtse partij VOX. Cuidadanos valt onder de mogelijkheid omdat ze in het verleden al samen in Andalusië hebben geregeerd. Ondanks dat er nu geroepen wordt dat ze niet samen willen werken kan dit ook verkiezingscampagnetaal zijn omdat eind mei er autonome en Europese verkiezingen zijn. In juni zal duidelijk worden of PSOE met Ciudadanos of Podemos wil regeren.

De PSOE zal eerst proberen een coalitie of een samenwerking aan te gaan met linksgeoriënteerde partijen. Het is nog niet duidelijk of er überhaupt vanuit een coalitie geregeerd zal worden.

De PP, Ciudadanos en VOX zijn voorstanders en verdedigers van de jacht en culturele tradities, ook als er dierenleed aan te pas komt. Ciudadanos is, ten opzichte van PP en VOX gematigder en staat meer open om dierenleed aan te pakken.

PODEMOS en EQUO

De linkse partij PODEMOS en de groene en eco-socialistische EQUO zijn de partijen die, samen met PACMA, de meeste aandacht geven aan dierenwelzijn. Een samenwerking of een coalitie tussen PSOE en PODEMOS en/of EQUO zou betekenen dat er meer mogelijkheden zouden zijn om de galgo-problematiek aan te pakken. Zowel PODEMOS als EQUO hebben in het verleden aangegeven de galgo-problematiek te lijf te willen gaan. Een regering met deze partijen maakt het voor de Nederlandse Stichting DutchGalgoLobby in ieder geval makkelijker om de onderhandelingen mee aan te gaan. Ook als PSOE met andere partijen dan EQUO en PODEMOS regeert, maken we meer kans om de misstanden aan te pakken dan met een rechtse regering.

Veel is nog onduidelijk, maar DutchGalgoLobby houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten.

Persbericht Stichting DutchGalgoLobby