Door de toepassing van moderne bouwwijzen hebben gebouwen steeds minder ruimte voor vogels en vleermuizen. Uitbreiding van infrastructuur, bedrijven en woningbouw gaan niet zelden ten koste van groene gebieden in steden en dorpen. Daarom reiken Zoogdiervereniging, Vogelbescherming en de Provincie Noord-Brabant binnenkort de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2019 uit.

natuurinclusief bouwen
Huismussen, dwergvleermuizen en gierzwaluwen voelen zich thuis in de stad | Foto’s: Vogelbescherming/Zoogdiervereniging

Onze leefomgeving zit vol natuur. Wilde bloemen voelen zich prettig in tuinen en plantsoenen en bieden voedsel voor insecten. Huismussen, gierzwaluwen en diverse soorten vleermuizen wonen graag in kleine loze ruimten in daken en spouwmuren van gebouwen. Deze natuur staat steeds vaker onder druk.

Het kan echter eenvoudig anders: door Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen creëren we gezonde en aantrekkelijke steden en dorpen, die voor alle mensen en dieren een prettige leefomgeving vormen. Bomen, struiken en bloemen zorgen voor de nodige verkoeling, vlinders en bijen voor bestuiving van groenten en fruit, vogels en vleermuizen houden plaaginsecten onder de duim. Mensen genieten van natuur dichtbij huis.

Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen

Alle redenen om door middel van Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen de natuur in steden en dorpen te versterken. Daarom reiken Zoogdiervereniging, Vogelbescherming en de Provincie Noord-Brabant de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2019 uit. Inzenden kan tot 27 september 2019.

natuurinclusief
Natuurinclusief bouwen creëert een aantrekkelijk leefomgeving voor mensen en dieren | Foto: Checklist Groene Gebouwen

Gelukkig zijn steeds meer aannemers, architecten en woningbouwverenigingen bewust bezig met Natuurinclusief Bouwen. In een toenemend aantal bouwprojecten worden vleermuisvoorzieningen en nestkasten voor gierzwaluwen in huizen ingebouwd en krijgen huismussen een eigen plek onder de dakpannen. Door de natuurlijke inrichting van oevers, plantsoenen en bedrijventerreinen en de toepassing van groengevels en groene daken vinden deze stadsdieren ook steeds vaker voedsel in de stad.

natuurinclusief
Inbouwvoorzieningen voor vleermuizen en een natuurrijk kantoorpark | Foto’s: Zoogdiervereniging

Ben jij zo’n architect, aannemer, stedenbouwer of woningbouwvereniging en bouw of ontwerp je Natuurinclusief? Of ken je een project dat uitblinkt in Natuurinclusiviteit? Meld dit dan aan voor de Award Natuurinclusief Bouwen en Ontwerpen 2019. Dat is nog mogelijk tot en met vrijdag 27 september 2019.

Bron:

  • Gezamenlijk persbericht De Zoogdiervereniging en Vogelbescherming Nederland