De dieren in Asoka Orihuela (Alicante, Spanje) zijn op dit moment in gevaar. Het is code rood door extreem noodweer in Alicante en Murcia en het asiel is volledig afgesloten van de buitenwereld. De wegen zijn niet meer begaanbaar door de ergste overstromingen sinds 32 jaar. Het asiel heeft via politie, brandweer en zelfs het leger geprobeerd toegang te krijgen tot het asiel, maar dat wordt niet toegestaan. Gevreesd wordt voor het leven van honderden dieren.

Alicante
Dierenopvang Asoka Orihuela in Alicante | Foto: via Stichting Zilver

Medewerkers van het asiel lieten gisteravond weten:

“De vaak al getraumatiseerde dieren zijn alleen, bang, nat en we moeten maar hopen dat ze de nacht goed doorkomen, na drie uur vannacht wordt er nog ergere regenval verwacht. Wij hopen dat er morgen verzorgers bij de dieren kunnen komen.”

Gisteren verscheen een filmpje op Facebook, waarop te zien is dat het water al aan het stijgen is:

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Grote onzekerheid in Alicante en Murcia

Ongeveer 300 van de 500 dieren die worden opgevangen door Asoka Orihuela zitten in het asiel. De overige dieren, vooral de kittens en de puppy’s, verblijven buiten het asiel in opvanggezinnen. In de hele regio zijn grote problemen, waardoor onbekend is of de dieren in de opvanggezinnen allemaal in veiligheid zijn. Het asiel herbergt vooral honden en katten, maar ook een aantal varkens, een paard, een pony en wat vogels.

Asoka Orihuela is een asiel met lange gele gebouwen vol hokken met daarin ongelofelijk veel dieren. Vaak delen meerdere dieren een relatief kleine ruimte met elkaar. Zeker zo kort na het ‘hoogseizoen’ zitten de hokken vol. Veel katten zitten in hun quarantainetijd in benches. Een deel daarvan loopt het gevaar onder water te lopen.

Alicante
Dierenopvang Asoka Orihuela in Alicante | Foto: via Stichting Zilver

Stichting Zilver probeert zoveel mogelijk dieren uit het asiel in Alicante te bemiddelen naar Gouden Mandjes in Nederland en België, maar daarmee kan slechts een deel van de dieren geholpen worden. Een andere doelstelling is het ondersteunen van het asiel, waar nodig. Veel van de honden in het asiel zijn getraumatiseerd door jagers, slechte eigenaren en andere ellende. Er zijn ook langzitters en langdurig zieke dieren. In het asiel doet men er alles aan om deze dieren weer op de rit te krijgen. Deze zeer angstige periode van noodweer zal ze geen goed doen.

Donatie

Door de noodsituatie dreigt een tekort aan voer en medicatie. Stichting Zilver stuurt volgende week een pallet goederen naar Orihuela en Castalla (die laatste stond al in de planning). Zij willen die hulp uitbreiden en vragen daarbij om een donatie op rekeningnummer NL32 ABNA 0857 4555 40 t.n.v. Stichting-Zilver o.v.v. ’voer en medicatie Orihuela’. De stichting belooft dat het bedrag voor 100 procent wordt besteed aan transport van goederen en aanschaf van goed voer en medicatie op locatie. Via hun Facebookpagina worden regelmatig updates geplaatst over de noodsituatie in Alicante.

Bron:

Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.