Voor de zoveelste keer is er vlak voor kerst vogelgriep geconstateerd en is er weer een landelijke ophokplicht. De eenden en de kalkoenen in de industrie mogen de stal pas uit, voor hun laatste etappe in hun levenshel namelijk de rit naar het slachthuis, als een dierenarts hen nagekeken heeft. Allemaal maatregelen van de overheid om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Desondanks staat het op Marktplaats net zoals vorig jaar vol met advertenties van particulieren die kalkoenen en kippen voor de kerstmaaltijd te koop hebben staan en zo de dieren door het hele land levend of geslacht verspreiden.

dierentolk
Een dierentolk verkoop kalkoenen, kippen en hanen voor de slacht via Marktplaats, tijdens de ophokplicht | Fotocredit: marcel.roentzsch Flickr via Compfight cc

Omdat we het zeer vreemd vonden dat dit zomaar toegelaten wordt in een tijd dat iedereen zijn dieren moet ophokken en ze niet van hot naar her vervoerd mogen worden, kreeg de NVWA vorig jaar van ons een hele lijst met dit soort advertenties met het verzoek tot handhaving. Waar als gewoonlijk niks mee gebeurde: de advertenties bleven gewoon staan. Waarschijnlijk had de NVWA het te druk met het preventief op brute wijze vangen en doden van de honderdduizenden eenden, kippen en kalkoenen. Dit jaar hebben we ondanks onze slechte ervaring met de NVWA opnieuw een verzoek tot handhaving naar hen gestuurd met daarin het verzoek om Marktplaats en andere verkoopsites te verbieden in tijden van vogelgriep advertenties te plaatsen van kalkoenen en watervogels die te koop aangeboden worden, ook hebben we een klacht naar Marktplaats hierover gestuurd.

Op onze zoektocht naar deze walgelijke dieronvriendelijke advertenties sprong één advertentie er wel heel erg uit: een dierentolk die adverteert op Marktplaats met een hele rij dieronvriendelijke advertenties. Deze dierentolk biedt op Marktplaats grote slachtkalkoenen van 15 kilo voor 40 euro te koop aan, 40 kleine flinke krielhanen en 40 grote hanen voor 60 euro samen en diverse hanen voor de fok of voor de kok. Meer dan 100 dieren in totaal. Je vraagt je af, waar ze al die hanen vandaan heeft….. het zou toch niet zo zijn dat deze dierentolk tegen iedereen die met een haan omhoog zit zegt: “Breng ze maar naar mij hoor. Ik zal er héél goed voor zorgen….”

Nu geloof ik helemaal niet in dierentolken, maar dacht nog wel dat ze er zelf in geloofden. En ik had de domme illusie dat ze het in ieder geval het beste met dieren voor hadden. Juist om het feit dat ze zeggen met dieren te kunnen praten zou je toch veel respect en empathie voor dieren bij hen verwachten. Maar dat rijmt in niets met het op Marktplaats aanbieden van zo’n groot aantal dieren voor de slacht en dan ook nog eens ‘grappig’ omschreven als ‘voor de fok of voor de kok’ voor flinke bedragen. Of hebben al deze dieren na een goed gesprek met deze dierentolk aangegeven het allemaal wel prima te vinden om geslacht te worden? Op haar Facebookpagina lees ik hier niets over.

Op internet lees ik dat de dierentolk zegt te kunnen helpen bij het oplossen van lichamelijke problemen van je huisdier en bij psychische problemen zoals binnenplassen. Je kunt haar ook een foto sturen en als het geld is overgemaakt op haar rekeningnummer stuurt ze je het verhaal van je dier. Ze kan ook op bezoek komen om te praten met je dier. Het lijkt mij echter psychisch niet fijn voor het huisdier om contact met deze dieronvriendelijke vrouw te hebben, je weet maar nooit waar ze toe in staat is…. Ik hoop daarom maar dat niemand deze vrouw nog rijker maakt met de onzin die zij verkoopt over de rug van dieren heen. Je kunt je geld dan beter uitgeven door te doneren aan een opvang voor geredde dieren, dan wordt het tenminste goed besteed!

Sandra van de Werd, Comité Dierennoodhulp

@Animals Today