Op de Galapagoseilanden is een reuzenschildpad aangetroffen waarvan werd voorondersteld dat deze soort al meer dan een eeuw geleden was uitgestorven. Genetisch onderzoek toont echter aan dat de enorme schildpad die nu is gevonden wel degelijk tot deze specifieke soort behoort.

reuzenschildpad
Reuzenschildpad | Foto (illustratief): publiek domein

De herontdekte reuzenschildpad (Chelonoidis phantasticus) kan net als andere soorten reuzenschildpadden wel anderhalve meter lang worden en meer dan 200 kilo wegen. Deze enorme dieren worden daarnaast ook erg oud: gemiddeld wel honderd en het oudste exemplaar bereikte de respectabele leeftijd van 152 jaar. Charles Darwin stuitte op deze schildpadden tijdens zijn beroemde bezoek aan de eilanden in 1835 en tot voor kort werd geloofd dat de laatste gezien was in 1906. In 2019 werd er echter een enkel vrouwtje gespot tijdens een expeditie naar het eiland Fernandina.

Verspreiding van verschillende soorten reuzenschildpadden op de Galapagoseilanden | Beeld: Fallschirmjäger/Wikipedia

De Galapagosreuzenschildpad (Chelonoidis niger, synoniem Chelonoidis elephantopus) is uitgestorven, maar op de Galapagoseilanden komen nog varianten voor van de reuzenschildpad die uniek zijn voor een specifiek eiland. Genetisch materiaal van deze schildpad op het eiland Fernandina werd vergeleken met overblijfselen van een voorouder en nu blijkt dat de soort niet is uitgestorven. Ook werden er tijdens deze expeditie van de California Academy of Sciences, die naar de Galapagoseilanden afreisde om diepgaand onderzoek te doen naar de flora en fauna aldaar, afdrukken en uitwerpselen gevonden. Danny Rueda Córdova, directeur van het Galapagos National Park:

“Dit suggereert dat er andere reuzenschildpadden op Fernandina zouden kunnen zijn.”

 

De vrouwtjesschildpad verblijft nu in een gecontroleerde omgeving op het eiland Santa Cruz in de hoop dat er nakomelingen mogelijk zijn en er zal verder onderzoek gedaan worden om soortgenoten op te sporen. Gustavo Manrique, de Ecuadoraanse minister van Milieu:

 

 

“Men geloofde dat het dier al meer dan honderd jaar uitgestorven was. Er is nog hoop!”

Ook bedankte hij Leonardo DiCaprio voor zijn inzet, die samen met milieuorganisaties 43 miljoen investeert in het herstel van de biodiversiteit op de Galapagoseilanden. De filmster deelde een foto van de reuzenschildpad – genaamd Fern – op Twitter en uitte de hoop dat de soort teruggebracht kan worden.
.

.
Niet alleen deze reuzenschildpadden, maar ook tal van andere diersoorten die lokaal zijn uitgestorven en/of bedreigd zijn zullen geherintroduceerd worden.

Bronnen:

#GNvdD: Leonardo DiCaprio stopt 43 miljoen in herstel Galápagoseilanden

#GNvdD: Lonesome George toch niet de laatste van zijn soort

©AnimalsToday.nl Juliëtte Ronteltap


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.