Natuurbeschermers zeggen dat ze rond de vulkaan Wolf op de Galapagoseilanden 30 reuzenschildpadden hebben ontdekt die gedeeltelijk afstammen van twee uitgestorven soorten, waaronder de beroemde Lonesome George, die stierf in 2012.

familie van Lonesome George
Lonesome George toch niet de laatste van zijn soort | Foto: screenshot video New China TV/YouTube

Het Galapagos National Park en Galapagos Conservancy hebben vorige week  bevestigd dat een jonge vrouwelijke schildpad  is ontdekt, die genetisch direct afstamt van de Chelonoidis abingdoniisoort van het eiland Pinta. Lonesome (eenzame) George was de vermeende laatste van deze schildpaddensoort. Hij stierf in 2012 rond de leeftijd van 100 aan natuurlijke oorzaken.

George en andere schildpadden

Er werden tijdens de expeditie naast de verre familie van George ook 18 vrouwtjes en 11 mannetjes uit de Chelonoidis niger-lijn (de Galapagosreuzenschildpad) van het eiland Floreana ontdekt. Het gaat daarbij om hybriden: de uitgestorven soort gekruist met andere lijnen. In een poging om de soorten niet opnieuw uit te laten sterven is er een fokprogramma opgezet om de genenlijn van de afstammelingen zo zuiver mogelijk te houden.

De 45-koppige expeditie werkte bij de ontdekking aan de voet 1.707 meter hoge vulkaan Wolf op het eiland Isabela. Er wordt aangenomen dat piraten en walvisvaarders de grote landschildpadden van andere eilanden in de archipel hebben meegenomen.
.

Lonesome George toch niet de laatste van zijn soort?

.
De Galapagoseilanden hebben 15 soorten schildpadden die nauw verwant zijn. Naar schatting wonen er tussen de 20.000 en 25.000 schildpadden op de eilanden, waarvan de planten- en dierenwereld Charles Darwin inspireerde tot zijn evolutietheorie.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel