Als een mens geeuwt is dat aanstekelijk voor niet alleen een mens maar ook voor een hond. Of het nu om het baasje gaat of een voor de hond onbekend persoon; honden imiteren mensen die gapen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek verschenen in het tijdschrift Proceedings of Royal Society B.

gapen geeuwen
Als wij gapen moeten honden geeuwen | Foto: publiek domein

Als een mens geeuwt en andere mensen gaan ook gapen dat is dat een reflex die onder bepaalde sociale omstandigheden meer of minder geactiveerd wordt. Voor mensen geldt dat als een bekende geeuwt de kans op kopiëren van gedrag groter is. Bij chimpansees is dit gedrag al eerder waargenomen.  Nu is er dus onderzoek gedaan of honden dit gedrag ook kopiëren – en dat doen ze dus!

Gapen en geeuwen

Wetenschappers van de Universiteit van Wetenschappen van Auckland in Nieuw-Zeeland bedachten drie situaties. In de eerste situatie had de onderzoeker interactie met een hond door het dier te aaien en met hem te spelen. Op een bepaald moment werd er luidruchtig gegeeuwd en uitgestrekt door de mens.

In de tweede situatie werd de hond totaal genegeerd terwijl de mens iets aan het eten was. Hierna begon de mens net als in de voorgaande situatie te gapen. En wat blijkt, in beide situaties zijn ook de honden gaan geeuwen. Patrick Neiland een van de onderzoekers:

 “Ze gaapten zelfs lichtjes meer in antisociale omstandigheden. Dit heeft ons verrast. Het was waarschijnlijker geweest als de hond meer de persoon ging nadoen die hij het beste kent, omdat aanstekelijk geeuwen en empathie gelijkaardige cognitieve mechanismen kunnen hebben.”

gapen geeuwen
Gapen werkt aanstekelijk | Foto: publiek domein

Dit onderzoek laat zien dat geeuwen in de nabijheid van honden dus wel aanstekelijk werkt, maar niets met empathie van doen heeft. Het kan volgens Neiland ook ‘het eerste krachtige bewijs zijn dat gapen niet enkel bij primaten aanstekelijk is’, aangezien het fenomeen ook al bij chimpansees waargenomen werd.

Bron:

©AnimalsToday.nl


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.