Op maandag 22 april gaat de film Flight of the Butterflies in première in het Omniversum in Den Haag. Flight of the Butterflies is een adembenemende grootbeeldfilm van Mike Slee en Jonathan Barker over de meest raadselachtige migratie ter wereld, die van de monarchvlinder. En over de man die veertig jaar lang probeerde te ontdekken waar de vlinders naartoe verdwenen als ze ’s winters naar het zuiden vlogen.

Flight of the Butterflies

Dr. Fred Urquhart is sinds zijn jeugd geobsedeerd door de monarchvlinder. Van zijn passie maakte hij zijn beroep. Hij werd zoöloog/bioloog, leraar en professor. Met zijn vrouw Norah richtte hij de Insect Migration Association op. Met duizenden vrijwilligers, verspreid over Noord-Amerika, labelden zij honderdduizenden vlinders om hun migratieroute te kunnen volgen. Zo ontdekte dr. Urquhart in 1975 dat miljoenen vlinders naar het Sierra Madre-gebergte migreerden.

Dana is de monarchvlinder die we in Flight of the Butterflies volgen tijdens haar gevaarlijke reis, samen met haar dochter en kleindochter. De bijzondere derde of Super Generatie van vlinders vliegt ruim drieduizend kilometer naar het zuiden. Van het noorden van de Verenigde Staten en het zuiden van Canada naar Mexico. Daar overwinteren ze en maken ze nog een korte trip naar het zuiden van de VS om eieren te leggen. Dan begint de cyclus weer opnieuw. Het is een ongelofelijke reis die op het 840 m² grote scherm van Omniversum – uitgerust met 36 luidsprekers, zeskanaals digitaal geluid en zes subwoofers voor voelbaar lage tonen – tot leven komt.

Evolutiebioloog Freek Vonk, ambassadeur van Omniversum:

“Flight of the Butterflies is een geweldige film over de koningsvlinder (monarchvlinder), die van Canada naar Mexico vliegt om daar te overwinteren. Dat is een megareis van drieduizend kilometer! Ik ben als bioloog echt gefascineerd door dit prachtige dier en de enorme reis die hij onderneemt. Ik raad iedereen aan deze film te zien! Ook voor kinderen is het erg leuk, want in de film volg je een collega-wetenschapper die ontdekt heeft dat deze vlinders zo ver reizen. En de schitterende close-up beelden van de ontwikkeling van rups tot vlinder zijn adembenemend. We moeten zuinig zijn op de natuur en daarom ben ik blij als ambassadeur van deze film te kunnen optreden, want ook sommige vlinders zijn een bedreigde diersoort aan het worden.”

Flight of the Butterflies zal minimaal 6 maanden draaien in net Omniversum in Den Haag en PiepVandaag.nl mag twee kaartjes weggeven! Wil je kans maken op de kaartjes? Abonneer je dan op de PiepVandaag-nieuwsbrief, stuur een email naar wedstrijd@piepvandaag.nl en vertel waarom juist jij die kaartjes zou moeten winnen. Vermeld daarbij je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres  De winnaar zal bericht krijgen. Over de uiteindelijke uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Trailer

©PiepVandaag.nl