Er resten slechts enkele uren om de circa 250 dieren te redden van Kabul Small Animal Rescue (KSAR), die nog vastzitten in Kaboel. KSAR is een door een Amerikaanse gerunde dierenopvang, waar afgelopen weken veel honden en katten zijn opgevangen die door hun vluchtende baasjes achtergelaten werden. ‘Operatie Hercules’ moet voor de deadline van 31 augustus geslaagd zijn, wanneer alle Amerikanen zich teruggetrokken hebben uit Afghanistan.

KSAR
KSAR heeft veel dieren opgevangen die door hun vluchtende baasjes achtergelaten zijn | Foto: screenshot video NBC News/YouTube – beeld Kabul Small Animal Rescue

KSAR heeft een vliegtuig bemachtigd om de dieren en verschillende asielmedewerkers in veiligheid te brengen, maar er is nog geen bevestiging dat de vlucht vertrokken is vanaf de luchthaven in Kaboel. KSAR heeft daarvoor Amerikaanse militaire steun nodig, maar dat is in de laatste uren voor de terugtrekkingsdeadline geen gemakkelijke opgave. Deze update over de situatie dateert van zondag de 29e:
.

.
In een bericht liet KSAR eerder deze week weten:

“De omstandigheden zijn erbarmelijk. Onze dieren zijn veilig en we zijn nog steeds open en staan klaar om alle dieren die ons pad kruisen te helpen! Het is een gevaarlijke tijd maar het personeel van KSAR laat de dieren niet in de steek.”

Nu is er geen tijd meer om achtergelaten dieren van de straat te plukken, want de tijd dringt en de bevrijdende toezegging dat ze Kaboel met alle dieren kunnen verlaten is nog niet binnen. Naar schatting kost de reddingsvlucht 1,5 miljoen dollar (1,27 miljoen euro) en dat geld is binnengehaald dankzij een donatiecampagne voor KSAR.
.

.
Charlotte Maxwell-Jones, de Amerikaanse directeur en oprichter van KSAR, schreef 22 augustus op Facebook:

“Op maandagochtend [16/08 – red.], de eerste dag na hun verovering van de stad, kwam een groep laaggeplaatste Taliban/Taliban gelijkende (zeer moeilijk om het verschil te zien) schurken de kliniek binnen. Om onze medewerkers en dieren veilig te houden, en dat was geheel mijn beslissing, heb ik die ochtend rechtstreeks een Taliban-ouderling benaderd en formeel gevraagd of ons personeel en de kliniek veilig mochten werken totdat we alle dieren en medewerkers en hun families konden evacueren. We hebben deze ongemakkelijke overeenkomst gekregen en alleen daardoor zijn we in staat geweest om in Taliban-kampen te komen om honden en huisdieren te redden die zijn achtergelaten door internationals.”

Het verlossende woord voor KSAR om de Afghaanse luchthaven te mogen verlaten kan ieder moment komen, maar de spanning is om te snijden. Gelukkig is er een vliegtuig beschikbaar en dat heeft ook al landingsrechten gekregen in de VS.
.

#GNvdD: Asielhonden en -katten toch weg uit Kaboel!

.
De eerdere reddingsmissie voor dieren van de Britse Afghanistan-veteraan Paul ‘Pen’ Farthing is wel geslaagd, maar ook pas nadat de moed eigenlijk was opgegeven. Vrijdag 27 augustus kreeg ‘Operatie Ark‘ na dagen van onzekerheid het groene licht. Zondag is Farthing samen met 173 honden en katten veilig teruggekeerd naar het VK. Helaas hebben niet alle dieren de vlucht overleefd, mogelijk omdat ze in de dagen voorafgaand aan de vlucht in de bloedhitte moesten wachten, waardoor ze verzwakt raakten. Ook de lage druk in het vrachtruim kan van invloed geweest zijn op hun gezondheid. Het is duimen dat het team en de dieren van Operatie Hercules de medewerking krijgen die ze verdienen, want dieren zijn net zo goed slachtoffer geworden van de situatie in Afghanistan als mensen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR