Zuid-Afrika maakt plannen om het in gevangenschap fokken van leeuwen bestemd voor trofeejacht te verbieden. Het gaat daarbij om de industrie van knuffelfarms met welpen en het wandelen met leeuwen voor toeristen, alvorens ze als trofee afgeschoten worden. Het aaien van welpen wordt verboden en men pleit voor een meer ‘authentieke ervaring voor bezoekers’, inclusief jagers. Want er blijft ruimte voor gereguleerde jacht op iconische diersoorten, zolang ze maar niet uit een kooi komen.

Einde knuffelfarms en canned hunting Zuid-Afrika in zicht
Einde knuffelfarms en canned hunting Zuid-Afrika in zicht | Foto: publiek domein

Het besluit is een reactie op aanbevelingen uit een overheidsstudie naar deze controversiële industrie, waartegen al jaren wereldwijde afschuw wordt uitgesproken. Leeuwen worden op knuffelfarms eerst als welp misbruikt door toeristen ermee te laten knuffelen. Zodra de knuffelfase voorbij is kun je ermee wandelen, de tweede fase van gewin. Zodra ze ook daarvoor te oud zijn kan er nogmaals flink verdiend worden, door ze in een omheind gebied over te leveren aan goedbetalende trofeejagers (canned hunting, ingeblikte jacht). Daarna worden hun lichaamsdelen verhandeld voor traditionele Aziatische middeltjes, een intercontinentale industrie op zich, die weer wereldwijd stroperij in de hand werkt.

Einde knuffelfarms en canned hunting
Knuffelfarms en dierenliefde hebben niets met elkaar te maken | Foto: publiek domein

Einde knuffelfarms en canned hunting

De commerciële (privé) leeuwenfok gaat stoppen, zo is aangekondigd. Minister van Milieu Barbara Creecy vertelde op een persconferentie dat de studie aanbeveelt een einde te maken aan de ‘domesticatie van leeuwen door middel van fokken en houden in gevangenschap’:

“We willen geen fok in gevangenschap, jacht in gevangenschap, (welpen) aaien in gevangenschap, gebruik van leeuwen in gevangenschap.”

Meer dan 100 leeuwen in Zuid-Afrikaans fokcentrum ziek of op sterven na dood

.
Het besluit, dat nog in beleid moet worden geformuleerd, zal volgens uitingen in de media de regering op ramkoers brengen met de miljoenenindustrie van het fokken van leeuwen in gevangenschap. De minister zegt daarop dat de aanbevelingen ‘niet bedoeld waren om de jachtindustrie te verstikken’:

“Wettelijk gereguleerde jacht op de iconische soorten onder de regelgevende omgeving blijft toegestaan.”

‘Authentieke jacht’ op iconische soorten blijf

Het rapport dringt aan op een stop van de ‘interactie van toeristen met leeuwen in gevangenschap, inclusief het aaien van welpen’, aldus Creecy. De praktijk van het jagen op leeuwen die in gevangenschap zijn grootgebracht is ook in Zuid-Afrika omstreden, waarbij grote aantallen (uitgewerkte) leeuwen opgesloten zitten in hokken, te wachten op hun trofeejager.

Leeuwenfarm | Foto: World Animal Protection

Er blijft echter ruimte voor trofeejagers die gaan voor de ‘authentieke jacht’. Creecy:

“De bedoeling hier is om ervoor te zorgen dat degenen die geïnteresseerd zijn in (…) ‘authentieke jacht op wilde dieren’ een dergelijke ervaring zullen hebben en niet zullen jagen op dieren die uit de kooi zijn gehaald.”

Campagnes om de invoer van in gevangenschap gefokte leeuwentrofeeën te verbieden zijn de afgelopen jaren op stoom gekomen in de Verenigde Staten, Australië en verschillende Europese landen. Minister Creecy zegt dat de toeristenindustrie door de behandeling van leeuwen en andere bedreigde diersoorten vatbaar is voor ‘negatieve percepties’, in de volksmond: een slechte naam krijgt.

knuffelfarms
Canned hunting, een makkelijk doelwit | Foto: screenshot video jordan williams/YouTube

Grosso modo blijft die toeristenindustrie over de rug van dieren ook bestaan, maar zonder de wrede leeuwenboerderijen. De overheid zal voortaan jachtvergunningen gaan verlenen voor ‘iconische soorten’, met nadruk niet de 8.000 en 12.000 leeuwen op zo’n 350 fokkerijen, die nu nog worden grootgebracht voor toerisme, jacht, en ‘academisch onderzoek’.

Het ‘authentiek’ jagen zou vragen om leeuwen die niet uit kooien komen, wat doet vermoeden dat de overheid op termijn in het wild levende leeuwen gaat aanbieden. Of toch de mogelijkheid wil openhouden om de fok zelf te gaan reguleren, in een meer natuurlijke omgeving.
.

Vraag middeltjes niet ontmoedigd

De Zuid-Afrikaanse stappen worden wereldwijd aangemoedigd door dierenwelzijnsgroepen, maar tegelijk is enige scepsis op zijn plaats. De wrede leeuwenfarms zouden moeten sluiten, om toeristen en jagers een meer ‘authentiek’ gevoel te geven. Echter, de leeuwen worden ook grootgebracht voor hun botten en andere lichaamsdelen, verwerkt in traditionele middeltjes en sieraden in Zuidoost-Azië. Die vraag wordt niet ontmoedigd, noch openlijk afgekeurd. Zodra het aanbod daalt gaat de prijs omhoog en dat is slecht nieuws voor de ongeveer 3.500 in het wild levende leeuwen in Zuid-Afrika. Stropers doden alles wat geld opbrengt.
.

China verbiedt schubben van schubdier in traditionele medicijnen

Misbruik

Louise de Waal, regisseur van de bekroonde documentairefilm ‘Blood Lions’, waarin de wrede particuliere leeuwenfokkerij wordt belicht, zegt dat ze ‘buitengewoon blij’ is met het besluit van de Zuid-Afrikaanse regering. Het is voor sommige critici echter de vraag of het besluit in Zuid-Afrika vooral ingegeven is om er als land op termijn het financiële voordeel van te hebben. Want dat is er wanneer je zelf de jacht reguleert, voor een meer ‘authentieke ervaring’. Ook dat kost leeuwen en mogelijk andere dieren het leven en misbruik ligt op de loer.
.

Blood Lions: documentaire over Canned Hunting

.
Het panel adviseerde de Zuid-Afrikaanse milieuminister ook
om het fokken van neushoorns in gevangenschap geleidelijk stop te zetten en om het toekomstige gebruik van voorraden neushoornhoorn te onderzoeken. De verkoop van bestaande hoorn (en ivoor) voorraden ligt daarmee weer op tafel. Die voorraad gereguleerd op de markt brengen blijft de vraag vanuit Zuidoost-Azië aanwakkeren, zo luidt de kritiek tegen voorraadverkoop. Verkoop is tevens het bewijs dat financieel voordeel de drijfveer is, niet de bescherming van bedreigde diersoorten.

In Zuid-Afrika leeft zo’n 80 procent van alle wilde neushoorns ter wereld. Er zijn circa 300 neushoornfokkers actief.

Bronnen:

Legale verkoop ivoor leidde tot extreme stijging stroperij

Dierenorganisaties roepen sporters op om vermaak met wilde dieren te mijden

©AnimalsToday.nl BVR