Orka’s in dierenpark Loro Parque op Tenerife lijden een slecht leven. Dat zeggen dierenbeschermers, die nu steun vragen van de Amerikaanse overheid. De orka’s, die eigendom zijn van de Amerikaanse SeaWorld-parken, zijn ‘uitgeleend’ aan het themapark Loro Parque op Tenerife.

Orka Morgan - Orka's Loro Parque
Orka’s Loro Parque

Gewapend met fotobewijs en een onderzoeksrapport van een toonaangevende walvisonderzoeker roepen de beschermers de Amerikaanse overheid op om de zeven orka’s per direct terug te eisen naar hun vaderland Amerika.

Volgens Dr. Naomi Rose, senior wetenschapper aan de Humane Society International, functioneren de orka’s binnen Loro Parque niet goed. “De trainers daar zijn niet ervaren genoeg om dit te zien of er iets aan te doen. De begeleiding vanuit SeaWorld op afstand is onvoldoende om de problemen te voorkomen.”

De orka’s functioneren niet goed omdat zij geroutineerd aangevallen worden door andere orka’s, waardoor zij diepe wonden en littekens hebben, iets wat in het wild bij orka’s hoogst onwaarschijnlijk is. Één van de orka’s is Morgan, een orka die verdwaald was aan de Nederlandse kust en na vele rechtzaken op Tenerife is beland. Sinds haar verblijf op Tenerife wordt zij minstens één keer per uur
aangevallen en bovendien sexueel lastiggevallen door mannetjes orka’s. Dr. Ingrid Visser, van New Zealand’s Orca Research Trust, heeft haar onderzoeksmateriaal als bewijs meegestuurd naar de Amerikaanse overheid. “De trainers bij Loro Parque missen duidelijk een gevoel van empathie voor de dieren, ze negeren hulpkreten van het dier en doen niks als ze zien dat ze elkaar aanvallen”, aldus
Visser.

Visser heeft de orka Morgan 77 uur geobserveerd, verspreid over acht dagen. Daarbij nam ze waar dat Morgan 91 keer in een agressieve situatie geraakte. Tijdens een andere studie van Dr. Visser naar een orka in gevangenschap werden er slechts één keer per 234 uur agressieve situaties ondervonden.

Bewijsmateriaal van Morgan’s 320 bijtwonden en littekens zijn allemaal vastgelegd op camera en meegestuurd. Behalve de schade die door andere orka’s is aangericht heeft Morgan ook veel zelfdestructief gedrag vertoond, zoals het bonken van haar hoofd tegen de watertank.

“De situatie in Loro Parque kan het welzijn van de orka’s niet beschermen en wij roepen u daarom op om SeaWorld hun dieren terug te halen naar Amerika.” Schreef Dr. Rose in haar brief aan de Amerikaanse overheid, alsmede ondertekend door de Animal Welfare Institute en Whale and Dolphin Conservation.

Ook het voortplanten van de orka’s in gevangenschap gaat niet vlekkeloos. De orka’s die in SeaWorld zijn geboren zijn veelal afgestoten door hun moeder en hebben van jongs af aan agressieproblemen. Doordat de groep orka’s in gevangenschap erg klein is worden familieleden met elkaar gekruist, waardoor inteelt plaatsvindt.

Volgens Dr. Rose leven orka’s in het wild vredig en is geweld onwaarschijnlijk. Ook Dr. Visser beaamt dat ze bij orka’s in het wild nog nooit zoveel geweld en permanente littekens heeft gezien als bij de orka’s in Loro Parque.

Bron: Take Part ©PiepVandaag.nl Brechje van Otterdijk