China heeft aangekondigd dat het gebruik van schubben van schubdieren in traditionele medicijnen verboden gaat worden. Bovendien zegt het land te gaan investeren in onderzoek naar alternatieven voor de schubben, waarvan nog steeds 70 procent van de Chinezen ten onrechte gelooft dat ze helpen tegen huidproblemen, reumatische klachten, infecties en zelfs kanker.

traditionele
China verbiedt schubdier in traditionele medicijnen | Foto: elrina753/flickr

Jaarlijks worden in Afrika en Azië naar schatting 100.000 schubdieren, ook pangolins genoemd, gevangen en gedood voor hun schubben. Met regelmaat worden schokkend grote partijen gevonden, verstopt in andere ladingen en vaak afkomstig van vele duizenden pangolins van alle 8 soorten, waarvan een aantal inmiddels ernstig bedreigd wordt.

Schubben van 14.000 gestroopte pangolins onderschept in Hong Kong

Stroperij

In landen als China en Vietnam gelooft de traditionele geneeskunde dat de producten van allerhande dieren een heilzame werking hebben, zoals bijvoorbeeld neushoornhoorn. Wetenschappelijk is echter aangetoond dat hoorn (keratine) helemaal niet heilzaam is, maar toch blijft de vraag ernaar bestaan en worden er gemiddeld 3 neushoorns per dag afgeslacht door stropers, en soms nog levend van hun hoorn ontdaan.

Het vangen van een pangolin is helaas een stuk makkelijker, want die rolt zich op tot een bolletje als er gevaar dreigt. En zo is het schubdier het meest illegaal verhandelde dier geworden met de hoogste aantallen die jaarlijks uit het wild geroofd worden. Naast de schubben als geneesmiddel wordt het vlees van pangolins als een delicatesse beschouwd.

pangolins
Foto: Wildlife Alliance/flickr

Door de politieke structuur van China is een verbod ook werkelijk een verbod, want de communistische partij zegt het bij monde van het Volkscongres. Een dergelijk verbod voor neushoornhoorn is nog niet aangekondigd, maar wereldwijd wordt gehoopt dat China na A ook B gaat zeggen.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel