In Hong Kong is onlangs een enorme hoeveelheid schubben van schubdieren, of pangolins, in beslag genomen. De partij schubben woog 9 ton en is afkomstig van niet minder dan 14.000 schubdieren. In dezelfde lading werden ook nog eens duizend slagtanden van olifanten gevonden.

pangolins
In beslag genomen schubben van pangolins (Kameroen, 2017) | Foto: Kenneth Cameron – USFWS/Wikipedia

Nooit eerder werden in Hong Kong zo veel schubben van pangolins in beslag genomen, aldus de douane. Het schubdier is niet zo bekend bij het grote publiek maar is een van de meest gestroopte en illegaal verhandelde dieren ter wereld. De schubben en het ivoor werden ontdekt onder een lading bevroren vlees, op een vrachtschip dat onderweg was Nigeria naar Vietnam. Naar schatting had de lading een straatwaarde van 8 miljoen dollar, ruim 7 miljoen euro.

Ernstig bedreigd

De pangolin is een miereneter-achtig dier dat bedekt is met harde schubben, waardoor ze goed beschermd zijn tegen boze mieren wiens nest geplunderd wordt, dankzij de lange tong van het dier. Er bestaan acht soorten schubdieren, die allemaal op de lijst van beschermde diersoorten staan en waarin niet gehandeld mag worden, noch in hun producten. Twee soorten pangolins worden inmiddels ernstig bedreigd in hun voortbestaan door menselijk toedoen.

pangolins
Foto: Wildlife Alliance/flickr

Helaas is het voor stropers erg makkelijk om schubdieren te vangen. Wanneer de dieren zich bedreigd voelen rollen ze zich op tot een bal, die makkelijk opgepakt en meegenomen kan worden.

Traditionele medicijnen

De schubben van pangolins worden in landen als Vietnam toegepast in de traditionele geneeskunde, terwijl het net als bij neushoornhoorn een totale misvatting is dat schubben of hoorn medisch ergens goed voor zouden zijn. IUCN schatte in 2016 dat in het voorafgaande decennium zeker een miljoen schubdieren gedood zijn voor de illegale handel.

ARVE Error: Mode: lazyload not available (ARVE Pro not active?), switching to normal mode
Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.