Dierenverzorgers zijn heel creatief als jonge of zieke dieren wat extra hulp nodig hebben. Met dekentjes, jasjes, truitjes worden dieren lekker warm gehouden en nu blijken ook mascaraborsteltjes geschikt te zijn om jonge en kleine dieren te verzorgen.

breisels
Vogeltjes bij Folly Wildlife Rescue zitten in bakjes en mandjes met een zachte gebreide hoes | ©Angelique Lagarde/Animals Today

Een dierenopvang in het Schotse Ellon, The New Arc, gebruikt sinds kort mascaraborsteltjes om jonge en gewonde dieren te verzorgen en gerust te stellen. Organisatie Natural Wraps bracht de dierenopvang op het idee en men besloot een oproep te plaatsen. Massa’s borsteltjes heeft The New Arc opgestuurd gekregen, van over de hele wereld. Hiermee kunnen zowel vachtjes als veren gekamd worden: dit lijkt op de verzorging die ze onder normale omstandigheden van hun ouders zouden krijgen.

Kevin Newell vertelde de BBC dat The New Arc overspoeld is met mascaraborsteltjes.

“We maken ze schoon en zorgen dat ze klaar zijn voor het babyseizoen. De borsteltjes zijn fantastisch om te gebruiken bij een klein konijntje. Omdat ze zo fijn zijn verwijderen ze mijten en stof.”

Cavia- en konijnentruitjes

In het zuiden van Groot-Brittannië, in het graafschap Somerset, besloot dierenartspraktijk Golden Valley Vets juist om de kleine dieren na een ingreep truitjes aan te doen. Na een narcose is het heel belangrijk om op temperatuur te blijven, de truitjes helpen hierbij. In eerste instantie breide de moeder van een van de assistenten de truitjes, maar toen de praktijk een foto op Facebook deelde van cavia Gingernut met een groene trui en een verzoek om meer, werd hier massaal gehoor aan gegeven. Voor de cavia’s en konijnen van de praktijk zijn inmiddels genoeg breisels binnen. Volgens de medewerkers helpen de mini-truien de dieren echt om op temperatuur te blijven.

Breisels worden vaker gebruikt in dierenopvangcentra. Vogeltjes en andere kleine dieren krijgen bij Folly Wildlife Rescue een fijn zacht bakje of mandje. Vrijwilligers breien en haken hoesjes die er niet alleen vrolijk uitzien, maar de diertjes ook lekker warm houden.

breisels
Een lekker zacht mandje | ©Angelique Lagarde/Animals Today

Jasjes en dekens voor honden

Een oudere Britse dame heeft zeker 450 jasjes en dekens gebreid voor asielhonden in Basildon. Drie keer per jaar brengt haar familie een stapel van Maisies handwerk naar Dogs Trust.

#GNvdD: 89-jarige breit 450 warme jasjes en dekens voor honden

Jumbodekens

Ze zijn weliswaar groot en stoer, maar ook olifanten kunnen een warme deken goed gebruiken. Toen het vorig jaar extreem koud werd in Myanmar schoot organisatie Blankets for Rhinos opgevangen weesolifantjes te hulp.

Weesolifantjes blijven warm dankzij gebreide dekens

Blankets for Rhinos heeft wereldwijd meer dan duizend creatievelingen verenigd die niet alleen dit soort dekens maken, maar ook knuffeldieren voor andere weesdieren zoals apen, stokstaartjes en een giraf.

Bronnen:

BBC-1
BBC-2

©Animals Today Angelique Lagarde


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.