Toen de regio rond Rangoon in Myanmar half december onverwacht overrompeld werd door een recordkou, kregen de weesolifantjes van het plaatselijke Winga Baw Save the Elephant-project het zwaar te verduren. Maar er kwam hulp van over de hele wereld dankzij het Blankets for Baby Rhinos-initiatief: een groep mensen die spullen breien en haken voor weesdieren. Zo trotseren de olifantjes in het kamp nu de winter met gebreide dekens in de vrolijkste kleuren.

gebreide dekens
Weesolifantjes in Myanmar hebben dekens gekregen tegen de kou | Foto: schermafdruk video

Een streng koudefront vanuit China liet het kwik tot nul graden dalen. Dit soort ongebruikelijke temperaturen zijn gevaarlijk voor babyolifantjes, omdat het in de leefgebieden van de Aziatische olifant nooit kouder wordt dan 21 °C.

Creatieve hulp
Medewerkers van het kamp stookten vuren en hielden de weesolifantjes warm met stro, maar Blankets for Baby Rhinos schoot te hulp en stuurde een stapel kleurige, huisgemaakte dekens per vliegtuig op vanuit de Verenigde Arabische Emiraten. Deze organisatie, opgericht op Facebook door Sue Brown, heeft wereldwijd meer dan duizend creatievelingen verenigd die niet alleen dit soort dekens maken, maar ook knuffeldieren voor andere weesdieren zoals apen, stokstaartjes en een giraf.

Keihard leven
Save the Elephant heeft 28 opvangkampen in Azië voor dieren die zijn gered uit de wrede toerisme-industrie. Deze olifanten hebben een hard leven achter de rug. Ze zijn gescheiden van hun ouders, geslagen, bestookt, gedwongen om toeristen te vermaken en gevangen gehouden onder onhygiënische, onnatuurlijke omstandigheden. De kleintjes krijgen een tweede kans in de opvangkampen van Save the Elephant.

Kleine moeite, grote impact
Het is een grote opgave om je leven te wijden aan het redden van olifanten. Maar het Blankets for Baby Rhinos-initiatief bewijst dat alle kleine beetjes helpen. Met een beetje tijd en moeite hebben deze mensen de olifanten warmte gegeven, en zo hun steentje bijgedragen aan het welzijn van de dieren.

Bron: Lady Freethinker © Animals Today Anne Douqué