De oudst bekende broedvogel ter wereld is albatros Wisdom. Naar schatting is zij inmiddels 67 jaar en nog altijd gezond. Bijna ieder jaar legt Wisdom een ei en broedt dat succesvol uit. Vreugde alom toen bleek dat ze ook nu weer aan het broeden is. Wisdom wordt, als alles goed gaat, opnieuw moeder.

Wisdom
Wisdom met kuiken | Foto: screenshot video Naomi Blinick/USFWS

Wisdom is een Laysanalbatros, een zeevogel die voorkomt in het noordelijke deel van de Grote Oceaan. In vergelijking met andere albatrossoorten is ze een relatief kleine, op een meeuw lijkende albatros. De Laysanalbatros is de op een na meest voorkomende albatrossoort van de Hawaïaanse eilanden, maar de IUCN-status is ‘gevoelig’.

Albatros Wisdom is onlangs weer teruggekeerd naar Midway Atoll National Wildlife Refuge, op het Amerikaanse eiland Midway, en heeft ondanks haar hoge leeftijd opnieuw een ei gelegd. Wanneer het broedsel uitkomt wordt dit, voor zover bekend, haar 39e jong. Ze wordt al sinds 1956 gevolgd door het wetenschappelijk onderzoekscentrum USGS.

Raadsel
Normaal gesproken wordt een albatros zo tussen de 30 en 40 jaar oud. Wisdom met kuiken is dus net zo opmerkelijk als een 100-jarige vrouw die een kind krijgt. Wetenschappers staan dan ook voor een raadsel, want tot voor een aantal jaren werd gedacht dat albatrossen op oudere leeftijd onvruchtbaar worden. Nog een interessant aspect aan Wisdom’s levensgeschiedenis is dat albatrossen een paar vormen voor het leven. Zij heeft dus waarschijnlijk één tot twee keer een jongere partner moeten vinden.

Wisdom
De bejaarde Wisdom | Foto: screenshot video

Bedreigd
Maar liefst 19 van de 21 albatrossoorten worden bedreigd met uitsterven. De belangrijkste reden hiervoor is de mens. Vissers gooien aas in het water om vissen te lokken, maar trekken daarmee ook de albatrossen aan. Die raken vervolgens gewond door vishaken en bekopen dat met een pijnlijke dood. Ook slikken de dieren veel plastic en ander afval in dat wordt aangezien als voedsel en als zodanig wordt gevoerd aan hun kuikens. Overbevissing is een ander probleem waar de albatros onder te lijden heeft, omdat daarmee hun voedsel verdwijnt.

Dat Wisdom nu opnieuw een ei heeft gelegd is een prachtig en hoopvol symbool dat de natuur het toch niet zomaar opgeeft, ondanks alle beproevingen door menselijk handelen.

Bekijk hieronder een video met Wisdom en een van haar eerdere kuikens, gemaakt door vrijwilliger Naomi Blinick van de USFWS:

Bron: National Audubon Society/Facebook, Wikipedia ©AnimalsToday.nl Bart van Riel