De overgang een aanloop naar 2018 heeft zowel in binnen- als buitenland onder dieren meerdere oudejaarsslachtoffers gemaakt. In veel gevallen kwam dat door vuurwerk, zoals we vanochtend al meldden in het bericht over kater Luna uit Bergen op Zoom.

oudejaarsslachtoffers
Diverse oudejaarsslachtoffers onder dieren in binnen- en buitenland | Foto: Pixabay

Door de gevolgen van vuurwerk raakte in Maastricht een zwaan ernstig gewond. De vogel is vermoedelijk in paniek geraakt door het geknal en geflits, vloog uit angst op en is daarna waarschijnlijk tegen een draad aangevlogen. Daarbij is de huid van de nek opengescheurd en kwamen de slokdarm en luchtpijp volledig bloot te liggen, hoewel ze als door een wonder niet beschadigd raakten.

De brandweer en medewerkers van de dierenambulance hebben de zwaan weten te vangen en die is daarna door iemand van de Dierenbescherming naar het Natuurhulpcentrum in het Belgische Opglabbeek gebracht. Daar kon de zwaan geopereerd worden en de vooruitzichten op genezing zijn gelukkig goed.

oudejaarsslachtoffers
Foto: publiek domein

Ram verbrand – getuigen gezocht
Op Goeree-Overflakkee is de politie op zoek naar getuigen van de daders die een mogelijk nog levende ram op een vuurstapel met brandende autobanden gooiden. Dit gebeurde in Ooltgensplaat, waar de eigenaar van het mannetjesschaap zijn dier verbrand terugvond. De politie is een onderzoek begonnen:

“Wij hebben al camerabeelden maar voor meer info betreffende dit onderzoek zoeken wij getuigen die in de buurt zijn geweest van de Rode Sluisweg op 31 december 2017. Ook extra camerabeelden uit die omgeving zijn zeker welkom.”

Het vermoeden is dat het voorval op de 31e heeft plaatsgevonden, ergens tussen 10 en 12 uur ‘s ochtends. Eventuele getuigen worden gevraagd contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844, de dierenpolitie op nummer 144, of via een online meldformulier. Het is ook mogelijk om te bellen met het gratis nummer van Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

oudejaarsslachtoffers
Foto: Pixabay

Drachtige merrie
In het Belgische Meeuwen-Gruitrode raakte een drachtige merrie gewond, nadat ze in paniek door vuurwerk op hol sloeg en in de omheining belandde. Daarbij raakte ze aan haar been gewond; de pees en de gewrichten werden ernstig beschadigd.

De merrie is in de paardenkliniek Het Bokt in Meer geopereerd aan haar verwondingen. De eerste berichten na de operatie zijn positief, hoewel het infectierisico nog niet voorbij is. Het is dus nog even afwachten of zij (en haar ongeboren veulen) niet alsnog blijvende schade hebben opgelopen, zoals helaas nog veel meer oudejaarsslachtoffers.

oudejaarsslachtoffers
Foto: Pixabay

Hondje Tina
In Brazilië viel hondje Tina bijna van een balkon omdat het schrok van vuurwerk. Tijdens een angstaanval door alle knallen probeerde het hondje te vluchten. Ze wrong zich door de balkondeuren en bungelde plots aan het randje van het balkon.

Haar baasje Jean had Tina uit voorzorg de hele dag binnengehouden, maar uiteindelijk wilde hij toch even naar buiten en vergat daarbij dat de balkondeur op een kiertje stond. Gelukkig konden de buren van Jean op tijd ingrijpen. Toen ze zagen dat kleine Tina aan het balkon hing bedachten ze zich geen moment en renden naar binnen om een laken te halen. Hiermee wisten ze Tina veilig op te vangen op het moment dat het hondje meters naar beneden viel. Jean:

“Toen ik aankwam was Tina alweer veilig op de grond. Ik heb haar nooit zien hangen aan het balkon en ben daar erg blij om. Ik heb echt doodsangsten uitgestaan. Toen ik achteraf een video zag moest ik bijna huilen. Ik was echt in shock en tegelijk ook zo blij dat mijn buren zo goed geholpen hebben.”

Tina is inmiddels weer bijgekomen van de schrik en zal volgend jaar geen minuut meer alleen worden gelaten door Jean.

Alle andere dieren…
Dit zijn slechts enkele berichten over dieren die het slachtoffer zijn geworden van oudejaarstradities. In werkelijkheid zijn er honderdduizenden oudejaarsslachtoffers, zoals egels die door het vuurwerk wakker schrokken uit hun winterslaap, of vogels die massaal om middernacht het luchtruim kozen en, omdat ze niet gewend zijn ’s nachts te vliegen, zich te pletter vlogen tegen hoge gebouwen en hoogspanningsleidingen. En dan natuurlijk alle doodsbenauwde huisdieren, boerderijdieren, dierentuindieren en dieren in kinderboerderijen, die allen de stress van het vuurwerk moesten doorstaan. Redenen genoeg om het afsteken van vuurwerk snel aan banden te leggen, zoals inmiddels een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking wil.

Bronnen: iGO Nieuws, HBVL. HBVL, Het Bokt/Facebook, GVA ©AnimalsToday.nl Nadine van Wissen/Bart van Riel