Sommige trainers geven hun windhonden cocaïne of andere prestatie verhogende drugs bij windhondenraces in Schotland. Campagnevoerders roepen mede hierom op tot een landelijk verbod.

windhonden
Windhonden krijgen cocaïne voor races in Schotland | Foto: Pixabay

Campagnevoerders hebben de Britse commissie voor plattelandszaken in Holyrood, Edinburgh, opgeroepen om de races volledig te verbieden. In Schotland zijn er nog twee racebanen over: een gereguleerde, het Shawfield Stadium, en een ongereguleerde baan in Thornton. Over de baan van Thornton zijn geen gegevens bekend omdat Thornton niet verplicht is die te registreren. Van het Shawfield Stadium zijn er wel gegevens bekend: tussen 2018 en 2019 zijn 13 windhonden positief getest op doping.

Volgens Gill Docherty, van Scotland Against Greyhound Exploitation (SAGE) vinden drugstests in slechts 2 procent van alle races plaats. Van de dertien honden zijn er vijf positief getest op de klasse A-drug cocaïne.

“De regelgeving werkt dus niet”, stelt Docherty, “want dopinggebruik wordt lange tijd geheimgehouden door de organisatie die de races organiseert, de Greyhound Board of Great Britain (GBGB)”. Ook worden de dopingszaken vrijwel nooit gemeld aan de politie. De GBGB claimt overigens wel dat de organisatie het welzijn van de dieren “van het allergrootste belang acht”.

Prestatieverhogend

De drugs zorgen ervoor dat het hart van het dier sneller klopt, waardoor het bloed sneller door het lichaam wordt gepompt en de bloeddruk stijgt. De prestaties van de hond worden daardoor wellicht verhoogd, rent dus sneller en maakt eerder kans een race te winnen. Cocaïne kan dodelijk zijn voor honden, of epileptische aanvallen, beroertes en hartaanvallen veroorzaken.

Greyhound racing
Foto: Wikimedia Commons

De trainers voeren tot hun verdediging aan dat er sowieso veel cocaïne aanwezig is in de omgeving van de renbaan zoals op bankbiljetten of wc-brillen. De honden zouden positief testen omdat ze ergens aan gelikt kunnen hebben.

Tegenstanders wijzen deze stelling resoluut van de hand. Als dat het geval zou zijn, zouden de testlaboratoria alle deelnemende windhonden positief op drugsgebruik testen en dat is niet het geval.

Het Schotse schandaal staat niet op zich. Ook in Nieuw-Zeeland, Australië, de Verenigde Staten en Ierland hebben ze te maken met doping bij windhondenraces. Naast cocaïne worden er andere verboden middelen zoals ketamine, morfine en cafeïne gebruikt om de dieren te laten winnen.

Dodelijke verwondingen

De drugstoediening staat niet op zich. Een andere reden om de races te verbieden zijn de vele gewonde honden. De GBGB meldde dat tussen 2017 en 2020 zo’n 18.345 honden gewond raakten door de races en dat er meer dan 3.000 doodgingen in het Verenigd Koninkrijk. Alleen al in Shawfield raakten 197 honden gewond en stierven er 15 honden in die periode.

SAGE begon mede daarom een petitie die door 130.159 burgers is ondertekend. “Ik denk dat dit een sector is die echt niet meer te hervormen is”, zegt Mark Ruskell van de Schotse Groene Partij. Volgens hem gaat de Dierenwelzijnswet uit 2006, die eigenaren verplicht hun dieren tegen lijden te beschermen, niet ver genoeg om de exploitatie van windhonden te voorkomen. Ook de Schotse dierenbescherming spreekt zich uit voor een verbod op de races.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Sophie Jongma