Beer Bolik en wolf Elza zijn veilig aangekomen in een Roemeens opvangcentrum. Daar zitten ze nu, tussen nog eens 116 beren en wolven. Tot nu toe leefden ze in Oekraïne, op 1.190 kilometer van de opvang vandaan. In Roemenië kunnen ze even op adem komen van de stress die de oorlog in Oekraïne ze heeft gebracht.

beer
Beer en wolf gered uit onveilig Oekraïne | Foto: Pixabay

De twee dieren kenden voor deze reddingsactie alleen kleine kooien in een toeristenresort. Helaas konden de beer en wolf niet worden vrijgelaten in de natuur. De opvang waar de twee nu verblijven is kilometers groot en staat pal in de natuur met waterplassen en bomen om in te klimmen.

Zenuwslopende reis

World Animal Protection bekostigde een deel van deze prachtige, levensreddende actie. Campagneleider Marie Chambers:

“Een rol spelen in deze reddingsmissies vanuit Oekraïne was een zenuwslopende ervaring, vertroebeld door onzekerheid, maar het eindresultaat is een gelukkige toekomst voor Bolik en Elza. Dieren zijn vaak de vergeten slachtoffers in tijden van crisis, maar lijden enorm en hebben geen idee van de verschrikkingen die zich om hen heen afspelen. Er is geen manier om hen uit te leggen waarom ze buiten hun schuld in de val zitten en omringd zijn door de angstaanjagende geluiden van de oorlog.”

“Hoewel de zaken er somber uitzien, ben ik verheugd dat zelfs te midden van de verwoesting, er een beter leven voor de dieren in het opvangcentrum in het verschiet ligt, die nu het vredige leven zullen leiden dat ze verdienen.”

Speciale metalen kooi

Omdat beer Bolik zo’n 600 kilo weegt was hem verplaatsen een heel karwei. Een speciale kooi werd ontworpen en gemaakt om het dier te kunnen vervoeren. Met voedsel werd het dier naar binnen gelokt en kon zo de overtocht naar Roemenië maken. De organisator van de reddingsactie Tom S-N zegt dat ze Bolik in een busje moesten verplaatsen, wat een taak op zichzelf was aangezien het gewicht van het dier plus de kooi ongeveer een ton was. Maar uiteindelijk is het allemaal de moeite waard geweest.

Nieuwe thuis

Eenmaal aangekomen in Roemenië kregen allebei de dieren hun check-up. Dit kon niet in Oekraïne gedaan worden. Ontworming, bloedtesten en vaccinaties werden bij de twee verricht. Wolf Elza bleek een levensbedreigende tumor te hebben. Gelukkig waren de doktoren er op tijd bij en is de prachtige wolf uit levensgevaar. De twee dieren kunnen nu gaan genieten van rust. Even geen bommen om hen heen, geweren die afgaan of mensen die dood op de grond liggen. De natuur is nu van hen en Bolik en Elza hebben hun nieuwe thuis meer dan verdiend.

Bron: 

©AnimalsToday.nl Maury Senden