In een uiterst smakeloze stunt in de aanloop naar de Derby van het Noorden die zondag plaatsvond, paradeerden fans van sc Heerenveen met een hertenkop en lieten deze achter bij het stadion van sc Cambuur. Van de actie circuleren beelden via social media.

hertenkop
Fans sc Heerenveen poseren met hertenkop bij stadion van rivaal | Foto: Pixabay

Zondag speelden aartsrivalen sc Heerenveen en sc Cambuur tegen elkaar in de Eredivisie. Het clubwapen van deze laatste, is een wapenschild met een liggend hert. Een groep van 23 fans van sc Heerenveen paradeerden afgelopen donderdag in de aanloop naar de wedstrijd met een hertenkop richting het stadion van sc Cambuur en poseerden daar met een groot spandoek ´Cambuur dood´ voor een foto die later op social media werd geplaatst. Op de foto dragen de fanatiekelingen bivakmutsen en is te zien hoe een van hen de kop van het arme dier aan een touw beet heeft. De kop werd bij het stadion achtergelaten.

Onthoofding

House of Animals sprak een inwoner uit Leeuwarden over de actie, die stelt dat er niet alleen beelden van de gruwelijke daad via social media circuleren, maar ook speculaties over de identiteit van de dader, en over de herkomst van de onthoofde hertachtige. Het geweiloze dier, vermoedelijk een ree of damhert, zou gestolen zijn uit een dierenopvang en vervolgens doodgeslagen. Hierna zou een hooligan de kop eraf hebben gesneden. De onthoofding is te zien in de virale video. Of het gehele verhaal klopt of deels in scène is gezet, moet nog worden vastgesteld: mogelijk is de kop elders verkregen. Op veiligheidsbeelden bij het stadion is vastgelegd hoe de laffe groep de hertenkop bij de rivaal achterlaat en snel wegrent, voordat men in een wit busje stapt.

https://twitter.com/NautaRedmer/status/1519762880048029698

Inwoner uit Leeuwarden:

“Deze actie is te ziek voor woorden. Waar rook is, is vuur. Ik weet bijna zeker dat de speculaties kloppen. Ze zijn nu aan het opscheppen over wat ze met trots gedaan hebben: met geweld een (herten)kop eraf snijden.”

Reactie sc Heerenveen

Sportclub Heerenveen heeft met afschuw gereageerd op het voorval en neemt afstand van deze gewetenloze actie. De club kampt de laatste jaren met een toenemende trend van zorgwekkend en onacceptabel gedrag bij zijn supporters en zegt er alles aan te doen om de identiteit van de daders te achterhalen om gepaste maatregelen te treffen.

Woordvoerder sc Heerenveen:

“Bij sc Heerenveen is boos en teleurgesteld gereageerd op het wangedrag van een aantal zogenaamde ´supporters´. De club verafschuwt dit volkomen idiote gedrag en distantieert zich dan ook van deze absurde actie.”

In december deed zich een ander ongepast voorval voor. Een groep fans was het stadion van sc Cambuur binnengedrongen om daar te poseren met een spandoek met de woorden “Cambuur geeft je kopzorgen”, een referentie naar de gezondheidstoestand van hoofdtrainer Henk de Jong, bij wie een cyste in het hoofd was ontdekt.

Het hertje

Volgens geruchten was het slachtoffer van de barbaarse stunt een ree. Het is echter niet bevestigd of het om een ree of een hert gaat. In ons land komen er twee hertensoorten voor waarbij het vrouwelijke geslacht geen gewei draagt, de damhert en de ree. Deze laatste is de kleinste soort met een gewicht van ongeveer 35 kilo.

Oproep

Tot op heden is er geen bericht over een opvang die een hert of ree mist. Weet u waar het dier vandaan is gehaald of heeft u een sterk vermoeden? Mail ons naar info@houseofanimals.nl.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jennie Cools