Uit onderzoek van de Universiteit van Arizona blijkt dat de opwarming van de aarde ervoor zorgt dat 60 tot 90 procent van de cactussen negatief beïnvloed wordt. Deze data, gepubliceerd in het vakblad Nature Plants, laat zien dat verschillende cactussoorten de komende decennia niet zullen blijven bestaan omdat ze te maken krijgen met een ongunstiger klimaat.

cactussen
Cactussen bedreigd door klimaatverandering | Foto: Dulcey Lima via Unsplash

De universiteit trekt met name in twijfel dat de cactussen het best floreren bij oplopende temperaturen. Rekening houdend met andere factoren zoals verdwijning van leefgebieden en aantasting van de natuurlijke omgeving, zal rond het jaar 2070 al zo’n negentig procent van de cactussen met uitsterven bedreigd zijn. Deze veronderstelling schokt de huidige wetenschappers aangezien deze trend drie keer zoveel is als wat huidige onderzoekers tot nu toe aannamen.

Cactussen zijn inheems in het Amerikaanse continent en er zijn haast 1500 verschillende soorten. Deze veelal stekende plant komt voor in veel verschillende klimaten, variërend van droge woestijnen, tropische regenwouden tot de uitgestrekte bergtoppen van het Andesgebergte. Het merendeel van de cactussoorten wordt echter gevonden in centraal-Mexico en het Atlantische woud in Brazilië.

Het onderzoek van de universiteit van Arizona, onder leiding van Michiel Pillet, focust zich op de hypothese dat cactussen gedijen in een droogtegevoelige warmere leefomgeving. Om deze hypothese te testen onderzochten ze daarom uitgebreid meer dan vierhonderd cactussoorten. Spil in het onderzoek was een model om de evolutie van cactussen te voorspellen tot rond het midden van deze eeuw en vervolgens er verschillende scenario’s van de uitstoot van broeikasgassen erop toe te passen.

Bedreigde soort

De resultaten van het onderzoek schetsen een nogal somber beeld voor de toekomst. Cactussen worden momenteel met name bedreigd door de uitbreiding van landbouw en de aantasting van de natuurlijke leefomgeving. De auteurs van het vakblad merken op dat cactussen een van de meest bedreigde organismen op aarde zijn. Volgens hen neemt de biodiversiteit onder de cactussen al flink af, zelfs zonder klimaatverandering erbij gerekend. Dit scenario belooft niet veel goeds voor de cactussen, aangezien meer dan 30 procent van de cactussen tegenwoordig al als met uitsterven bedreigd is geclassificeerd. De auteurs benadrukken dat de opwarming van de aarde de cactussen dus alsmaar meer bedreigt, tenzij de uitstoot niet drastisch wordt gereduceerd. Hun resultaten laten zien dat klimaatverandering veruit de belangrijkste oorzaak wordt van het uitsterven van de cactussen, zeker omdat nu al 60-90 procent van de soorten negatieve beïnvloed wordt.

Bron:

©AnimalsToday.nl Daan de Boer