Uit onderzoek blijkt dat Rusland twee dolfijnenhokken heeft overgebracht naar de havenbasis van Sevastopol afgelopen februari. Volgens een analyse van satellietbeelden worden getrainde dolfijnen ingezet om een Russische marinebasis in de Zwarte Zee te beschermen tegen aanvallen.

getrainde dolfijnen
Rusland zet getrainde dolfijnen in als schild tegen aanval | Foto: Pixabay

Na het bekijken van satellietbeelden die zijn gemaakt van de marinebasis in de haven van Sevastopol, concludeerde US Naval Institute (USNI) dat er twee dolfijnenhokken naar deze basis zijn verplaatst toen Poetin met zijn troepkrachten Oekraïne binnenviel. De marinebasis van Sevastopol ligt in het zuidelijke punt van de Krim en is daarmee van cruciaal belang voor het Russische leger. In 2014 is dit gebied al deels door Moskou in beslag genomen.

Marinedolfijnen

Volgens de analyse van USNI liggen hier veel Russische schepen voor anker. Hoewel de basis buiten het bereik van de raketten ligt, is het zeer kwetsbaar voor onderzeese aanvallen. De dolfijnen kunnen worden ingezet bij duikoperaties – een rol waarvoor zowel de Verenigde Staten als Rusland zeezoogdieren hebben opgeleid om vijandige duikers en zeemijnen op te sporen. De getrainde ‘marinedolfijnen’ moeten voorkomen dat Oekraïense speciale operatietroepen onder water infiltreren om de oorlogsschepen te saboteren. Dolfijnen worden door marine-analisten beschouwd als een effectieve verdediging tegen duikers.

Trainingsprogramma’s

Rusland heeft een geschiedenis in het trainen van dolfijnen voor militaire doeleinden, waarbij het waterzoogdier wordt gebruikt om objecten terug te halen of om vijandelijke duikers af te schrikken. Tijdens de Koude Oorlog ontwikkelde de marine van de Sovjet-Unie verschillende zeezoogdierenprogramma’s, waaronder een dolfijnentraining in de Zwarte Zee. Dolfijnen zijn erg handig in oorlogsconflicten omdat deze dieren een echolocatievermogen hebben om onderwaterobjecten zoals mijnen te kunnen opsporen. Dit trainingscentrum was gestationeerd in Kazachya Bukhta nabij Sevastopol. Tot aan de dag van vandaag blijkt het nog steeds actief te zijn.

Ook Oekraïne heeft dolfijnen getraind in een aquarium in de buurt van Sevastopol. Een erfenis uit de Sovjettijdperk dat in de jaren 1990 in verwaarlozing raakte. Dit Sevastopol-programma werd in 2012 nieuw leven ingeblazen door de Oekraïense marine, maar de zoogdieren vielen in Russische handen na de invasie van de Krim. Oekraïne eiste zonder succes de teruggave van de dieren, en RIA Novosti meldde dat Moskou van plan was om het programma uit te breiden. Twee jaar later kondigde de Russische marine plannen aan om nog vijf dolfijnen erbij te kopen. Zij startte een biedcontract op van 1,75 miljoen roebel – ongeveer 20.000 euro – om dolfijnen te leveren aan de basis in Sevastopol.

Satellietbeelden uit 2018 onthulden dat Rusland ook dolfijnen gebruikte op de marinebasis in Tartus tijdens de Syrische oorlog. De mobiele hokken die voor die inzet werden gebruikt, lijken sterk op de hokken die momenteel in de haven van Sevastopol zijn gepositioneerd. Niet alleen Rusland leidt dolfijnen op voor militaire operaties. Ook de Verenigde Staten heeft voor minstens 28 miljoen dollar (omgerekend zo’n slordige 26,5 miljoen euro) uitgegeven om hun eigen troepen van dolfijnen en zeeleeuwen te onderhouden om te kunnen inzetten bij conflicten.

Beloega de spion

Dolfijnen zijn helaas niet de enige oceaanwezens die het Russische leger mogelijk heeft getraind voor militaire doeleinden. In het noordpoolgebied gebruikt de Noordelijke Vloot van Rusland verschillende soorten zeezoogdieren. Beloega’s (een walvissoort) en zeehonden hebben beide een zware vetlaag om warm te kunnen blijven. Deze dieren zijn beter beschermd tegen de kou dan de tuimelaars die in de Zwarte Zee worden gebruikt. In 2019 werd in Noorwegen voor de kust een beloega gespot met een tuig om de nek waar een GoPro camera aan bevestigd kon worden. De camera was voorzien van een label uit Sint-Petersburg.

Verondersteld werd dat dit dier afkomstig was van de Russische marine. Het is nooit officieel bevestigd, toch ging men er vanuit dat deze getrainde witte dolfijn op spionagetocht was voor Rusland. De Arctische eenheid is de laatste jaren ook actiever geworden. Er zijn nu ook beloegakooien gevestigd in Olenya Guba, de geheime marinebasis van het GUGI (Hoofddirectoraat voor Diepzeeonderzoek). De inlichtingenorganisatie wordt verondersteld verantwoordelijk te zijn voor belangrijke onderzeese spionagemiddelen van het Russische leger.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman