Hoewel de Iberische lynx nog steeds de kritieke status heeft, is er reden voor hoop: in de afgelopen tien jaar is de populatie verdrievoudigd. Was de diersoort een decennium geleden met 94 exemplaren bijna uitgestorven in het wild, inmiddels zijn er 312 dieren geteld.

Lynx
Lynx | Foto: Wikimedia Commons

Ernstig bedreigd

De Iberische lynx is een zeer zeldzame katachtige, die alleen op het Iberisch Schiereiland voorkomt. Tien jaar geleden zag het er heel somber uit voor het voortbestaan en kreeg de kat de status ‘ernstig bedreigd’. Lynxen wonen in hoger gelegen gebieden, onder meer vanwege de opkomst van de landbouw. Maar wat voornamelijk zorgde voor de enorme daling in het aantal lynxen, was de ineenstorting van de konijnenpopulatie door virusziekten zoals myxomatose (een door mensen bewust verspreide ziekte die bijna altijd dodelijk is). Konijnen zijn de belangrijkste prooi voor lynxen en om de lynx te redden, moest dus ook de konijnenpopulatie worden verbeterd.

Hoop voor de lynx

Hoewel de Iberische lynx nog niet uit de gevarenzone is, is er tegenwoordig wel hoop volgens de directeur van het programma voor het herstel van de lynx in Andalusië, Miguel Angel Simón. In een paar jaar tijd is de situatie fors verbeterd. Het beschermingsproject is voor de zekerheid ook lynxen in gevangenschap gaan fokken, uit angst dat de diersoort helemaal zou uitsterven in het wild.

Voordeel bij behoud

De noodzakelijke bescherming van de lynx vanaf 2006 ging niet zonder slag of stoot. Boeren en jagers moesten er door de Andalusische regering van overtuigd worden dat het redden van de katten in ieders voordeel is. Het toerisme – mensen die graag een glimp willen opvangen van de lynx – en bijbehorende extra werkzaamheden door de bosbouw, betekenden extra banen in een regio waar de werkeloosheid hoog is.
Uitbreiding
Het conservatieprogramma krijgt steun van zowel de Andalusische overheid als de Europese Unie en werd onlangs voor de tweede keer geprezen als voorbeeldproject. Het beschermings-programma wordt nu uitgebreid naar de Extremadura, Castile-La Mancha en Murcia en ook naar Portugal. De EU financiert een fors deel van deze uitbreiding, met 40% van de benodigde 25 miljoen euro.

Bron: De Morgen  ©PiepVandaag.nl Angelique Lagarde