Nadat het Openbaar Ministerie (OM) is meegegaan in de aangifte van 1037 Against Animal Cruelty tegen de verloting van een waardebon voor een pony tijdens de paardenmarkt in Alblasserdam, gaat de groep toch opnieuw aangifte doen tegen de organisatie van de loterij. Die zegt in een door het OM opgelegd excuus dat het eigenlijk niet de bedoeling was om een tegoedbon voor een pony te verloten, maar een geldbedrag en dat heeft de winnares nu gekregen. Dit is echter ook verboden, want zij is nog minderjarig.

verloting pony in Alblasserdam
Nieuwe aangifte in zaak verloting pony paardenmarkt Alblasserdam | Foto (illustratief): publiek domein

In de wet staat dat het verboden is om dieren te verloten. Ook het uitgeven van een waardebon voor een dier mag niet want dat wordt door de rechter beschouwd als een U-bochtconstructie. Het OM is daarin meegegaan en stelt dat de organisator – Stichting Comité Paardenmarkt Alblasserdam – de wet heeft overtreden door een ‘waardebon ter waarde van 450 euro voor de aanschaf van een een pony’ te verloten. Burgemeester Paans van Alblasserdam, waartegen ook aangifte werd gedaan, zou volgens het OM geen blaam treffen, want die verrichte enkel een ceremoniële handeling bij de uitreiking van de prijs.

Alblasserdam
Burgemeester Jaap Paans van Alblasserdam en de jonge winnares van de tegoedbon voor een pony | Foto (geanonimiseerd): schermfoto website Alblasserdamsnieuws

Verplicht excuus

De organisatie van de verloting van een waardebon voor een pony is door het OM schuldig bevonden en werd als straf verplicht om openlijk excuses aan te bieden. Voorzitter Wim de Kloe laat daarop weten:

“Wij hebben nooit de intentie gehad een levend dier te verloten. De zin van het verloten van een pony stamt nog uit een periode, lang geleden. De winnares van de hoofdprijs heeft een contant geldbedrag van 450 euro gekregen.”

De waardebon was volgens de organisator nog iets van ‘lang geleden’ en men zou vergeten zijn om dat aan te passen, zoals de tekst op de gele loterijtickets (zie onderstaand bericht op Twitter en de uitgelichte foto daaronder).

‘Zo komen ze er niet mee weg’

De website van de organisatie schreef voorafgaand aan de loterij van 24 juli:

“Elk jaar zijn er weer leuke prijzen te winnen, waarbij natuurlijk de eerste prijs een waardebon is voor een pony, de huidige regelgeving staat niet meer toe dat het een echte pony mag zijn dus vandaar de waardebon ter waarde van € 450,00. Verder veel prijzen waarbij te denken valt aan een fiets, lekkere taarten, diner- en bioscoopbonnen.”

Bovenstaande tekst is inmiddels aangepast en balanceert op het randje van wat wettelijk is toegestaan. Feitelijk zegt men nu indirect dat met het geld alsnog een pony gekocht kan worden:

“Elk jaar zijn er weer leuke prijzen te winnen, waarbij natuurlijk de eerste prijs een waardebon was voor een pony. De huidige regelgeving staat echter niet meer toe dat het een echte pony is dus vandaar dat een geldbedrag ter waarde van € 450,00 wordt uitgereikt. De winnaar kan uiteindelijk zelf beslissen waar hij of zij dit bedrag aan uitgeeft. Verder zijn er nog veel andere prijzen waarbij te denken valt aan een fiets, lekkere taarten, diner- en bioscoopbonnen.”

1037 Against Animal Crulety laat aan Animals Today weten niet tevreden te zijn met de inhoud van het excuus van de organisator:

“Dat men nu opeens beweert dat het iets is wat per ongeluk gebeurde is onzin. Op de website stond vooraf zwart op wit dat men wist dat er geen dieren verloot mogen worden. Men was op de hoogte van de nieuwe regels, dus zo oud is die tekst niet. En op de tickets stond letterlijk dat de gemeente de loterij goedkeurde en dat het ging om een geldbedrag van 450 euro voor de aanschaf van een pony. Zo’n vergunning moet iedere keer opnieuw goedgekeurd worden, dat is geen automatisme. Ze doen nu alsof hun neus bloedt, maar zo komen ze er niet mee weg.”

verloting pony in Alblasserdam
‘Deze loterij is goedgekeurd door b. en w. van Alblasserdam onder nummer Z19-347325’ | Foto: screenshot Twitter

Verloting geldbedrag in dit geval ook verboden

Omdat een waardebon voor een pony niet is toegestaan heeft de nog jonge winnares (zij is 15 jaar, schrijft de NOS) van de loterij nu alsnog een geldbedrag gekregen van 450 euro, zo laat de organisatie weten in het excuus bij monde van voorzitter Wim de Kloe. Maar dat mag ook niet in Nederland, want volgens de Wet op de kansspelen mocht zij als minderjarige niet deelnemen aan deze loterij. De Kansspelautoriteit schrijft:

“Minderjarigen mogen niet deelnemen aan kansspelen. In het Kansspelenbesluit staat: ‘Als deelnemers mogen niet worden toegelaten personen die nog niet de leeftijd van 18 jaren hebben bereikt. Indien als winnaar van een prijs wordt aangewezen een persoon die (…) niet als deelnemer mocht worden toegelaten, wordt deze deelneming buiten aanmerking gelaten.'”

1037 Against Animal Cruelty gaat opnieuw aangifte doen, net zolang totdat de organisatie van de paardenmarkt in Alblasserdam zijn zaakjes op orde heeft:

“Als de organisator de waarheid in zijn voordeel probeert te veranderen en de hele kwestie een beetje van zich afklopt zien wij ons genoodzaakt om de aangifte te veranderen. Het is overigens jammer dat het OM niet meteen doorhad dat het officiële excuus van voorzitter Wim de Kloe opnieuw gewag maakt van een overtreding, namelijk de deelname van een minderjarige aan een kansspel.”

Cursus paardenverzorging

Het verloten van dieren of waardebonnen voor dieren is niet toegestaan, omdat op voorhand nooit zeker is dat de winnaar goed voor de dieren kan zorgen. Bij een pony als prijs zouden bijvoorbeeld ook voer, een stal en een weiland horen. Om zeker te zijn dat het meisje goed voor een toekomstige pony gaat zorgen heeft het OM ook geëist dat de organisator van de loterij haar een cursus paardenverzorging aanbiedt.

  • Lees ook:

Aangifte om verloting van pony op paardenmarkt Alblasserdam

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel