Misselijkmakend dieptepunt in de toch al zo bloederige bontindustrie is het gebruik van Karakulbont. Jaarlijks worden naar schatting ongeveer vier miljoen lammetjes gedood. Soms binnen twee dagen na hun geboorte, soms als foetus. Hun vacht als foetus is nóg zachter en dus meer geld waard.

Karakulschaap - karakul
Volwassen Karakulschaap | Foto: Jean from Shelbyville, KY [CC BY 2.0], via Wikimedia Commons
De Karakul is een middelgroot vetstaartschaap, oorspronkelijk afkomstig uit het Russisch-Afghaanse grensgebied. Het is naar andere steppegebieden in Zuid-Amerika en Namibië geëxporteerd. Het ras komt al sinds 1400 voor Christus voor en wordt gehouden voor melk, vlees, huid en haar. In Europa komt het schaap amper voor. In Nederland wordt dit prachtige dier alleen gehouden als hobby, als landbouwhuisdier.

Breitschwanz of Karaculcha

De pasgeboren lammetjes hebben een heel strak, krullend patroon in hun vacht. Het haar is uitzonderlijk zacht en diepzwart van kleur. En juist daarom worden de dieren zo jong gedood. Hoe jonger de dieren, hoe mooier de vacht, hoe meer geld de pelsjes op zullen leveren. De lammeren worden uiterlijk binnen drie dagen na hun geboorte vermoord omdat hun vacht daarna minder zwart wordt en ontspant; de dichte krullen rolletjes in de vacht zullen minder strak worden. Pelsjes van foetale Karakul-lammeren worden ook Breitschwanz of Karaculcha genoemd.

Miljoenen slachtoffers

Hun vachtjes worden gebruikt voor bijvoorbeeld jassen, maar ook worden van de vacht hoeden gemaakt. Het bont is ook bekend als Perzische wol of Astrakan. In Centraal-Azië worden duizenden Karakul-schapen voor de bonthandel gefokt. Om de ​​Karakul-foetus huid te krijgen, wordt de keel van de moeder doorgesneden en haar maag opengesneden om haar jong uit haar buik te halen. Een moederschaap geeft meestal drie lammetjes voordat zij samen met haar vierde kind geslacht wordt. Elk jaar vinden zeker vier miljoen Karakul-lammeren op deze gruwelijke wijze de dood.

Voor meer informatie, kijk op Bont voor Dieren.

Bron: OccupyForAnimals.com ©PiepVandaag.nl Lydia Zittema