Afgelopen februari heeft de Britse dierenwelzijnsorganisatie Animal Aid die strijd tegen dierenmishandeling een undercover-operatie uitgevoerd bij vijf locaties waar York Wold Pig Pro Ltd. is gevestigd. Medewerkers van het undercoverteam ontdekten afschuwelijke misstanden bij het bedrijf zoals zieke varkens in een smerige omgeving, doodgeboren biggetjes die tussen de levende dieren in lagen en varkens met meerdere snijwonden welke ongetwijfeld zijn veroorzaakt door vechten.

Screenshot video - britse varkenshouderij
Screenshot video

Animal Aid heeft de beelden online gezet (WAARSCHUWING! Dit materiaal bevat schokkende beelden). De beelden laten tal van dode varkens en biggetjes zien die liggen weg te rotten in de stallen, duiken er in verschillende vertrekken halfvolle injectienaalden en medicijnen op waarvan sommige zijn aangeduid als “van medisch belang voor menselijk gebruik” en zijn de snijwonden die waarschijnlijk zijn veroorzaakt door gevechten goed te zien.

Het undercovermateriaal laat duidelijk zien dat het goed mis is binnen de muren van York Wold Pig Pro schuren. Uitgerekend deze onderneming is op dit moment bezig met het aanvragen van een vergunning voor de vestiging van een nieuw bedrijf in de buurt van Middleton-on-the-Wolds waar meer dan 6.000 varkens tegelijkertijd moeten worden ondergebracht. Campagne Manager van Animal Aid Isobel Hutchinson laat weten:

“De nachtmerrieachtige taferelen die we hebben gefilmd tijdens ons undercover-onderzoek laten het verschrikkelijk lijden zien wat door zal gaan als dit bedrijf mag uitbreiden. Duizenden varkens zouden worden veroordeeld tot een leven vol stress, ellende en misère. Sommige dieren zullen bezwijken door ziekte de rest wacht een vreselijke dood in het slachthuis. Vanwege zowel het lijden van dieren op grote schaal als de risico’s voor de menselijke gezondheid en het milieu, dringen wij er bij de raad op aan om geen vergunning te verlenen.”

Niet alleen Animal Aid, maar ook PETA komt tegelijkertijd in actie tegen de Britse varkenshouderij door een vergelijkbaar onderzoek in te stellen bij varkenshouderijen in Norfolk en Yorkshire, de belangrijkste concentratiegebieden voor de Britse varkenssector (het Brabant van Nederland). Ook de beelden die PETA heeft gemaakt zijn zeer schokkend. Op de video die zij op haar website heeft gezet is te zien hoe dieren in erg slechte omstandigheden wegkwijnen. Varkens lopen tussen de wegrottende kadavers van soortgenoten. Biggen die lijdend in hun voedingskrat liggen worden aan hun lot overgelaten, terwijl doodgeboren biggetjes er naast liggen nog gehecht aan de placenta van hun moeder. Elisa Allen, Associate Director bij PETA zegt over de misstanden het volgende:

“De verschrikkelijke mishandeling en verwaarlozing die we op deze beelden zien zijn wijdverbreid in de vleesindustrie van vandaag de dag. De enige manier waarop consumenten niet bijdragen aan dit systematisch lijden van dieren in de bio-industrie en slachthuizen is door helemaal geen vlees meer te eten en in plaats daarvan te kiezen voor één van de talloze veganistische opties die er tegenwoordig verkrijgbaar zijn in de supermarkt.”

Bron: PETA & Boerderij.nl ©PiepVandaag.nl Lianne Raat