Staatsbosbeheer heeft zondagmiddag drie edelherten op de snelweg tussen Lelystad en Almere doodgeschoten. De dieren liepen op de snelweg, omdat zij waren ontsnapt via kapot geknipte hekken bij de Oostvaardersplassen.

edelherten op de snelweg
Edelhert | ©Lars Soerink, Vilda natuurfotografen

De edelherten werden door Staatsbosbeheer doodgeschoten, omdat zij een gevaar vormden voor de verkeersveiligheid. De autoriteiten hebben vooraf toestemming gegeven voor het afschieten van de dieren.

Een woordvoerder noemt de actie van dierenactivisten om de hekken bij de Oostvaardersplassen door te knippen onacceptabel.

“Je kunt het niet eens zijn met het rapport van de Oostvaardersplassen, maar met de illegale nachtelijke activiteiten brengen de activisten de dieren, onze medewerkers en zichzelf in gevaar.”

De op 21 plekken kapot geknipte hekken zijn inmiddels weer dicht gemaakt. Ook zijn dierenactivisten van het weekend opnieuw over de hekken van de Oostvaardersplassen geklommen om balen hooi in het natuurgebied te verspreiden. Daarnaast hebben de nachtelijke activisten ook een vuur gestookt bij het uitzichtpunt aan de Praambult.

Volgens Staatsbosbeheer is er inmiddels weer volop eten te vinden voor de grote grazers. Twee onafhankelijke dierenartsen constateerden op 9 mei nog dat bijvoeren door Staatsbosbeheer echt niet meer nodig is. Deze dierenartsen bevestigden hiermee hun eerdere bevindingen uit april dat het bijvoeren van de dieren kon worden afgebouwd.

De Oostvaardersplassen wijst de actievoerders er nog eens op dat zij gebruik kunnen maken van de inspraakmogelijkheden ten aanzien van de besluitvorming in de provincie Flevoland over het toekomstige beheer van de Oostvaardersplassen dat de aankomende maanden plaats zal vinden.

Bron: Staatsbosbeheer en NU.nl ©AnimalsToday.nl Lianne Raat


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.