Het grote Amerikaanse e-commercebedrijf Amazon heeft een groot hart voor het oceaanbehoud en ondersteunt dierenorganisaties. In werkelijkheid gaat het grote economische gewin gepaard met dierenleed. De multinational staat online verkoop toe van tanden die afkomstig zijn van bedreigde haaiensoorten.

haaietanden
Amazon bedrieglijk in woorden en daden door verkoop haaientanden | Foto: NOAA’s National Ocean Service Flickr via Compfight cc

Verrassend tegenstrijdig

De oprichter van OceanKin Conservation Alice Cimino was zeer verbijsterd toen zij het aanbod van haaienproducten ontdekte op de Amerikaanse Amazon-website. De site verkocht volgepropte flessen met haaienjongen in cadeauverpakking met Mako haaientanden. Ook verkoopt het tanden die afkomstig zijn van de bedreigde haaiensoorten Mako en Bull. Dit is een grote tegenstrijdigheid betreffende het beleid van het bedrijf op het gebied van duurzaamheid en goede doelen. De winstgevende activiteiten staan in groot schril contrast met het concept Smile Amazon waarbij het bedrijf een percentage van de verkoopprijs doneert aan liefdadigheidsinstellingen.

Uiteraard doneert Amazon ook aan dierenwelzijn en vertelt dat zij organisaties zoals het Wereld Natuurfonds en Ocean Conservancy ondersteunt voor het oceaanbehoud. Een slogan van Amazon ‘Experience feel-good shopping’ is zwaar beladen en geeft een verkeerde boodschap af aan de kopers.

https://twitter.com/KamalasNectar/status/1387062167099244550

Petitie

Twee maanden geleden lanceerde Cimino een petitie om Amazon op te roepen tot een verbod van haaienproducten. De petitie op het petitieplatform Change.org heeft een overweldigende response ontvangen met meer dan 51.000 handtekeningen. Hoewel Amazon naar aanleiding van deze petitie de flessen met haaienjongen van haar site heeft verwijderd, biedt het op heden nog steeds haaientanden aan van de met uitsterven bedreigde Mako en Bull haaiensoorten. Cimino:

“Ik probeer Amazon aan te moedigen om hun daden in overeenstemming te krijgen met hun woorden, aangezien het bedrijf beweert dat het goede dierendoelen ondersteunt. Het toestaan van de verkoop van haaienproducten geeft niet alleen een verkeerd signaal af aan de consument, het is ook in strijd met de ethiek die Amazon beweert te hebben.”

Verkoopverbod

Meer dan 100 miljoen haaien sterven elk jaar door het toedoen van mensen. Dit probleem heeft direct te maken met de verkoop van haaiensouvenirs, zoals kaken, tanden en haaienjongen in flessen. Amazon is één van ’s werelds grootste leveranciers van producten afkomstig van haaien door verkoop op hun sites toe te staan. De haaienpopulaties vertonen een kritieke daling met een afname van 70 procent in de afgelopen 60 jaar, volgens de bevlogen haaienkenner Cimino:

“Als wij niet opkomen voor deze bedreigde en cruciale haaiensoorten, storten de ecosystemen in de oceanen volledig in, zo simpel is het. Amazon moet zich houden aan hun duurzaamheidsverklaringen en samenwerkingen met de mariene gemeenschappen om de haai, een roofdier dat aan de top van een voedselpiramide staat, te beschermen.”

De petities op de site OceanKin Conservation: Petition – OceanKin Conservation en Petition · Amazon: Tell Amazon to Ban the sale of Shark Souvenirs · Change.org zijn nog steeds te ondertekenen om de vitale dieren te beschermen. Het is nu van groot belang om in actie te komen en op te komen voor de haai.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Jessica Slotman