Hawaii wordt waarschijnlijk de eerste Amerikaanse staat waar een verbod komt op het gebruik van wilde dieren voor entertainmentdoeleinden. Het verbod zou gaan gelden voor circussen, kermissen en beurzen. De enige uitzondering wordt gemaakt voor dierentuinen en commerciële doeleinden als films.

Hawaii
Foto: DirkJan Ranzijn/Flickr

Het ministerie van landbouw van Hawaii stemde vorige week in met een verandering van de regels met betrekking tot ‘gevaarlijke wilde dieren’. Dit besluit kwam daags na de première van de documentaire ‘Tyke Elephant Outlaw’. Deze gaat over de 20-jarige circusolifant Tyke die in 1994 haar trainer van Honolulu’s Circus International doodtrapte en een verzorger ernstig verwondde. Vervolgens ontsnapte Tyke en werd na een wilde achtervolging door de politie in de straten van Honolulu doodgeschoten.

Het aanstaande wetsvoorstel om een einde te maken aan het optreden van wilde dieren zou gaan gelden voor grote katachtigen, primaten, olifanten, neushoorns, nijlpaarden, beren, hyena’s en krokodillen. De wet zou ook meteen een verbod bevatten om deze diersoorten nog langer te importeren.

Veiligheid
De nieuwe regels zijn niet alleen ingegeven met het oog op dierenwelzijn, maar ook om de veiligheid van mensen te garanderen, zo legt Inga Gibson van de Humane Society of the United States uit. Samen met andere dierenbeschermingsorganisaties stelde de Humane Society in oktober 2014 een petitie op om een einde te maken aan het inzetten van wilde dieren voor entertainmentdoeleinden, naar aanleiding van het tragische voorval met Tyke:

“We hopen dat Hawaii het grote voorbeeld zal worden voor andere staten om ook een soortgelijk verbod in te stellen.”

Circussen
Diverse districten en 50 gemeenten in totaal 22 staten hebben inmiddels een verbod ingesteld op het gebruik van wilde dieren in circussen, maar tot nu toe heeft geen enkele Amerikaanse staat hierover wetgeving aangenomen. Volgens Inga Gibson zal op Hawaii de nieuwe wet in het begin van 2016 ingevoerd worden. Tegenstanders beweren dat er sprake is van ‘dierenrechten extremisme’ en dat er niets mis is met het welzijn van dieren die moeten optreden voor mensen.

Bekijk hieronder de schokkende beelden uit 1994 waarin de ontsnapte olifant Tyke de circusmedewerkers aanvalt en uiteindelijk wordt doodgeschoten, een gebeurtenis die uiteindelijk leidde tot het wetsvoorstel tegen wilde dieren in de entertainmentindustrie op Hawaii:

Bron ©PiepVandaag Bart van Riel