Nieuw onderzoek wijst uit dat koolmezen met naburige koolmezen samenwerken om hun nest te verdedigen en roofdieren, zoals spechten, af te weren. Ze vormen echter alleen een bondgenootschap als ze meer dan een jaar buren zijn.

Koolmees
Koolmees ©Wikimedia Commons

Onderzoeker Ada Grabowska-Zhang, afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford, vertelt hier meer over aan LiveScience. “De vogels maken luide, alarmerende geluiden en vliegen opvallend en overdreven heen en weer. Ze zweven door de lucht en duiken neer op de roofdieren. Het is al met al een lawaaierige boel en de vogels zijn zeer opgewonden.” Hoe meer vogels meedoen met dit gedrag, hoe groter de kans is dat ze slagen.

In de nesten

De onderzoekers bestudeerden een groep koolmezen die leven in nestkasten in Wytham Woods, een gebied vlak bij de universiteit in het zuiden van Engeland.

Van de vogels met langdurige buren, kwam in bijna alle gevallen de buurman helpen om het nest te verdedigen. Van de vogelparen met onbekende buren, kwam de buurman maar zelden opdagen. Bij nesten van eerstejaarsvogels liet zelfs geen van de buren zich zien.

“Dat is best een interessant resultaat, omdat je weet dat vogels in het tweede jaar over het algemeen anders zullen reageren dan vogels in het eerste jaar. De vogels die vertrouwelijk zijn met elkaar hebben een nog krachtiger respons”, aldus Grabowska-Zhang.

Burengedrag

“Dit burenbondgenootschap zorgt ervoor dat roofdieren op afstand blijven. Dat kan verklaren waarom koolmeesnesten in het tweede jaar betere slagingspercentages hebben”, aldus de onderzoekers.

Het is goed voor de vogels dat hun buren komen helpen, maar waarom zouden de buren zich eigenlijk met gevaarlijke situaties bemoeien?

Volgens Grabowska-Zhang zijn er twee mogelijke verklaringen. De vogels doen het misschien vanwege het ‘voor-wat-hoort-wat’ principe: ze betalen hun buurman terug voor zijn hulp in een voorgaande situatie. De andere theorie is dat de vogels handelen uit eigenbelang, aangezien een roofdier op het grondgebied van hun buren gemakkelijk een roofdier kan worden op hun eigen grondgebied.

De studie is 25 april jl. gepubliceerd in het tijdschrift Biology Letters.

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp