Onderzoeken tonen aan dat het houden van een kat, hond of ander huisdier veel voordelen heeft voor de gezondheid. Huisdieren kunnen bloeddruk verlagen en beroertes helpen voorkomen. Soms kan een dier zelfs een leven redden. Lees hier de verbazingwekkende verhalen van een aantal moedige honden, een onverschrokken kat en een papegaai in paniek. Zij schoten te hulp en redden de levens van hun eigenaren.

Khan
©MNN

1.       Een hapje voor de baby

In oktober 2007 speelde Charlotte Svillicic in de tuin van haar Australische familie. Charlotte was toen zeventien maanden oud. Ineens begon de hond van het gezin, een Dobermann Pincher genaamd Khan, luid te grommen. Er zat een Konings bruine slang onder het huis, een van de meest giftige slangen ter wereld. Khan probeerde de peuter weg te duwen, maar toen ze niet bewoog, pakte hij haar op bij haar luier en gooide haar een paar meter achter hem. De slang schrok van de beweging, sprong op en beet Khan in zijn poot. Maar nadat hij antigif kreeg toegediend, herstelde de Dobermann volledig.

Buddy
©MNN

2.       Een telefoontje plegen

Joe Stalnaker adopteerde zijn Duitse Herder Buddy toen Buddy acht weken oud was. Toen hij last begon te krijgen van symptomen van beroerte, leerde Stalnaker de hond om de telefoon te halen. Wanneer Stalnaker een black out krijgt of niet in staat is om te bellen, is Buddy getraind om met zijn tanden een ​​speed-dial knop in te drukken die de alarmlijn belt. In 2008 belde de achttien maanden oude hond de alarmlijn en begon te jammeren in de telefoon. Hulpverleners verschenen een paar minuten later op het toneel en vonden Stalnaker bewusteloos. Hij genas na een paar dagen in het ziekenhuis.

‘Buddy geeft mij in principe mijn onafhankelijkheid’, vertelt Stalnaker later. ‘Hij is mijn wereld en zonder twijfel mijn beste vriend. Hij is er altijd en ik hoop dat ik net zo goed voor hem kan zijn als hij voor mij is geweest.’

Buddy is niet de eerste hond die de alarmlijn belde voor hulp. In 1996 belde een Ierse setter toen de ademhalingsmachine van haar eigenaar afgesloten raakte. En in 2004 belde een Rottweiler toen haar eigenaar uit de rolstoel viel. De Rottweiler opende ook nog eens de deur voor de politieagenten.

Willie
©MSNBC

3.       De alarmbel

De tweejarige Hannah Kuusk zou in 2009 gestikt zijn als Willie er niet was geweest, een Quaker papegaai. Megan Howard, de babysitter van het kind en de eigenaar van de papegaai vertelt: ‘Toen ik in de badkamer was, begon Willie vreselijk te schreeuwen. Zoiets had ik nog nooit eerder gehoord. Hij begon ook met zijn vleugels te klapperen. Daarna riep hij telkens opnieuw “mama baby”, net zo lang tot ik kwam kijken. Ik zag dat Hannah’s gezicht blauw werd.’ Howard voerde de Heimlich greep uit om het kleine kind te redden, maar ze zegt dat Willie de echte held is. De vogel werd later onderscheiden met de ‘Animal Lifesaver Award’ van het lokale Rode Kruis.

Winnie
©MNN

4.       Een waarschuwing miauwen

Een gas-aangedreven waterpomp begon reukloze koolmonoxide te lekken in het huis van de familie Keesling. Hun kat, Winnie, duwde haar slapende eigenaren en miauwde luid. ‘Het was een rare mauw, bijna alsof ze aan het schreeuwen was’, vertelt Cathy Keesling. Tegen de tijd dat ze wakker werd, was Cathy al duizelig en misselijk van de rook en haar man en zoon waren bewusteloos. Met dank aan Winnie, kon Cathy de alarmlijn bellen en hulp krijgen voordat iemand ernstig geschaad raakte.

Buddy
©MNN

5.       Om hulp rennen

Toen de werkplaats van Ben Heinrich vlam vatte in 2010, riep Heinrich naar zijn Duitse Herder Buddy dat hij hulp nodig had. Buddy rende de bossen in naar een nabijgelegen weg. Daar vond hij iemand van de staatspolitie en bracht hem naar de plek van de brand. De agent leidde de brandweer naar de werkplaats, waar brandweerlieden de brand konden blussen voordat deze zich uitbreidde naar Heinrich’s huis. Buddy ontving een verzilverde schaal van de Alaska State Troopers voor zijn heldendaad. Maar Heinrich zegt dat het niet de eerste keer is dat Buddy zijn moed toonde. De hond heeft ook al twee keer beren verjaagd toen Heinrich aan het vissen was. Buddy is opgevoed door Heinrich sinds hij zes weken oud was.

Shrek
©MNN

6.       Vechten met een vos

De tienjarige Maxim Kurguzov speelde in januari 2009 buiten bij zijn Russische huis, toen een vos de tuin in liep. De vos doodde één van de familiekippen en wendde zich toen tot de jongen. Shrek, de hond van de familie Kurguzov, sprong voor Maxim en hield de vos af door hem herhaaldelijk in zijn hoofd te bijten. Toen Maxims vader, Alexey, de commotie hoorde, greep hij zijn zoon en maakte hij foto’s van zijn onverschrokken hond. De strijd met de vos duurde 25 minuten.

D-Boy
©MNN

 7.       De kogel opvangen

Roberta Trawick zat in 2009 op de bank van haar woonkamer in Oklahoma, toen een gewapende inbreker de voordeur intrapte en haar beval op de grond te gaan liggen. Haar twee jaar oude pitbull, D-boy, rende de kamer in en ging achter de inbreker aan. De inbreker schoot meerdere keren en raakte D-boy drie keer. Twee van de kogels belandden in zijn hoofd. Maar de hond bleef maar achter hem aanrennen, waarop de inbreker vluchtte.

‘Die hond heeft mijn leven en dat van mijn familie gered’, vertelt Trawick. ‘Zonder D-Boy, zou die man mij en mijn familie neergeschoten kunnen hebben.’ De Trawicks hadden de pitbull slechts drie maanden voor de inbraak gered uit een huis waar hij mishandeld werd.

Familie Trawick
©MNN

Foto: De pit bull van de familie Trawick overleefde de kogels van de inbreker.

Nu zijn dit verhalen uit de VS, maar er zijn vast ook hele heldhaftige Nederlandse huisdieren. Heb jij een heldenverhaal? Mail het naar heldenverhalen@piepvandaag.nl en wie weet verschijnt jouw verhaal hier op PiepVandaag.nl!

Bron ©PiepVandaag.nl Isabelle Oostendorp