De Britse avonturier en televisiepresentator Bear Grylls kan een boete van zeker €2500,- tegemoetzien, omdat hij in 2017 een kikker doodde in een Bulgaars natuurreservaat. De flora en fauna in het natuurgebied zijn beschermd.

Bear Grylls
Avonturier Bear Grylls kan een boete verwachten van de Bulgaarse regering, voor het doden van kikker in beschermd gebied | © The Big Lunch on Foter.com / CC BY-NC-SA

Edward (Bear) Grylls uit Noord-Ierland is vooral bekend van survivalprogramma’s op Discovery Channel. De televisieshows van de 44-jarige voormalig SAS-soldaat zijn spraakmakend: niet alleen vanwege zijn uitzonderlijke overlevingstechnieken, maar helaas ook omdat hij totaal geen scrupules heeft als het gaat om het doden van dieren.

Hiermee heeft hij nu de woede op zijn hals gehaald van de Bulgaarse autoriteiten. Het gebied waar Grylls in 2017 vertoefde, het Rila berggebied, is het grootste nationale park van Bulgarije. Voor zijn programma Running Wild with Bear Grylls was hij op pad met de Amerikaanse danser Derek Hough. Aan het meer Karakesheva, aan de voet van de berg Irechek, aten ze een kikker voor ze een duik namen in het meer. Grylls ving de kikker, waarna hij het dier doodde, stripte en kookte.

Volgens de autoriteiten heeft de avonturier meerdere overtredingen begaan en kan de totale boete voor Grylls, Hough en het productieteam oplopen tot €10.000,-. De minister van Milieu geeft hierover aan:

“Uit het videomateriaal blijkt duidelijk dat er tijdens de opnamen overtredingen zijn begaan van reglementen en gedragsregels in beschermde gebieden. Zoals het zwemmen in het waterbekken van het meer Karakasheva, het stoken van een vuur, en het vangen en doden van een dier.”

Het Rila-gebergte is de hoogste bergketen van de Balkan, waar de zeldzame flora en fauna goed wordt beschermd. Zo komen er drie plantensoorten voor die nergens anders te vinden zijn en staat meer dan tweederde van de gewervelde dieren in het park op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Of de kikkersoort die Grylls en Hough opaten een bedreigde diersoort was, is niet duidelijk.

Vorig jaar kreeg Grylls kritiek te verduren van Sir David Attenborough, die geen goed woord over heeft voor het doden van dieren voor entertainment:

“Wij hebben nooit een dier gedood. Bear Grylls zal zichzelf moeten verantwoorden. Maar ik zou nooit bereid zijn een dier te doden, voor het verkrijgen van een interessante tv-opname.”

Bron: The Times ©Animals Today Angelique Lagarde