Zwaantje, een zwaan die mentaal getraumatiseerd raakte door vuurwerk en sindsdien niet meer kan lopen, zet weer voorzichtige stapjes met behulp van een boodschappentas.

boodschappentas
Om Zwaantje de getraumatiseerde zwaan te helpen lopen, gebruiken medewerkers van Vogelopvang De Houtsnip een boodschappentas | ©Angelique Lagarde/Animals Today

“Action” staat toepasselijk op de boodschappentas waarin Zwaantje hangt en tot actie wordt aangespoord door twee medewerkers van vogel- en egelopvang De Houtsnip in Hoek van Holland. De jonge zwaan was het lopen verleerd toen ze een vuurwerktrauma opliep tijdens oud en nieuw.

Stapje voor stapje

De ingenieuze revalidatiemethode ontstond een aantal weken geleden toen Saia over Zwaantje’s vorderingen sprak met haar collega-vrijwilligster Sonja den Arend. Saia probeerde toen al weken om de langzaam herstellende zwaan weer aan het lopen te krijgen. Sonja opperde toen uit het niets: “heb je ergens zo’n grote boodschappentas?”

Toen was het idee geboren. De dames knipten gaten in de tas, plaatsten Zwaantje er voorzichtig in en tilden de tas op. Ze merkten dat Zwaantje direct haar poten meer bewoog dan normaal en na een paar dagen oefenen kreeg ze stapje voor stapje haar kracht en zelfvertrouwen terug.

https://www.facebook.com/VogelEgelopvang/posts/519832911757240

Saia Hendrickx, vrijwilligster van de Houtsnip:

”Ze kon eerst helemaal niks. En nu wil ze gewoon zelf gáán!”

Of Zwaantje helemaal zal herstellen is nu nog onduidelijk. Maar haar conditie verbetert nog steeds en de vrijwilligsters hopen dat ze op een dag weer geheel op eigen kracht door het leven kan.

Bekijk in het filmpje dat RTV Rijnmond maakte hoe Zwaantje voorzichtige stapjes zet, met behulp van de tas.

Veel vuurwerkslachtoffers onder de dieren

Zwaantje is één van de vele dierlijke slachtoffers van de ‘vuurwerktraditie’. Eerder berichtte Animals Today over honden, katten, veulens en een wallaby die gewond waren geraakt.

Hond, wallaby en veulens onder de vuurwerkslachtoffers

Team de Houtsnip:

” Je zou het liefst alle dieren binnen halen met die dagen, de arme vogels ook. Ik heb ze ’s avonds/’s nachts in paniek zien vliegen, niet wetende waar ze naar toe moesten. Oud en Nieuw moet een vrolijk feest zijn, maar het is horror voor alle dieren en voor de mensen met een hart voor dieren.”

Bronnen:

©Animals Today Liesbeth Riekwel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.