We berichtten deze week al over een hond en twee katten, die op nieuwjaarsdag bevrijd zijn uit een auto waarin ze de hel van het vuurwerk hadden moeten doorstaan. Maar helaas waren er meer vuurwerkslachtoffers, zoals een hond uit Alteveer, een wallaby in Enkhuizen en veulens bij Oldenzaal.

vuurwerkslachtoffers
Hond, wallaby en veulens onder de vuurwerkslachtoffers | Foto: publiek domein

De hond uit Alteveer was kort voor oudjaar alleen thuis toen zijn baasjes boodschappen deden. Ze wonen in een landelijk gebied langs de A28 en hond Pablo mag daarom vrij rondlopen om het huis, binnen een afgesloten terrein met hekken. Toen de baasjes van de hond thuiskwamen bleek Pablo er niet te zijn. Uit reconstructie is gebleken dat er een strijker naar de hond is gegooid, die in blinde paniek een gat onder het hek groef en richting de snelweg stormde. In de pogingen om de hond te vangen vergreep die zich aan een familielid en daarop schoot de politie Pablo dood.

Wallaby
In Enkhuizen staat themapark Sprookjeswonderland met een aantal levende bewoners, waaronder Wally de wallaby, een kleine kangoeroe. Volgens zijn verzorger hebben jongeren bewust vuurwerk naar de dieren in het park gegooid en is Wally daarvan zo geschrokken, dat het dier tegen uit angst tegen een hek of boom belandde. De klap beschadigde zijn rug en Wally liep een verlamming op. Het dier kan niet op zijn pootjes staan en de vraag is of dit het einde betekent, want een wallaby die niet kan rondspringen heeft geen leven.


Veulens

In een weiland bij Oldenzaal gebeurde op 2 januari een vergelijkbaar incident met een groepje veulens. De eigenaar had ze begin december al op stal gezet, omdat ‘puberende jongens’ het nodig vonden zwaar, illegaal vuurwerk af te steken in en rond de weilanden. Op woensdag 2 januari leek het eindelijk voorbij, en de eigenaar durfde zijn dieren weer naar buiten te laten. Toch te vroeg, want in de middag klonk plots een enorme klap waarna de veulens op hol sloegen. Een wandelaar zag hoe een van de dieren tegen een hek rende en over de kop sloeg. De eigenaar wist de halsoverkop vluchtende jongens staande te houden en heeft ze overgedragen aan de politie. In de bosjes werden rugzakken met nog meer vuurwerk gevonden.

#GNvdD: Oude hond en twee katten door politie bevrijd uit auto

Schade
Dit waren slechts enkele voorbeelden van aanwijsbare schade voor dieren door vuurwerk. De schade door vuurwerk is echter niet altijd fysiek, maar ook geestelijk. Veel dieren staan doodsangsten uit op oudejaarsavond en dat maakt ze in hun gedrag onnodig schichtig bij plotselinge geluiden. Vogels moeten hun vetreserve aanspreken door om middernacht te vluchten en het luchtruim te kiezen. Egels worden gewekt uit hun winterslaap, terwijl ze al hun energie moeten sparen deze winter, door het voedselgebrek van afgelopen jaar.

vuurwerkslachtoffers
Er moet een verbod komen op knalvuurwerk | Foto: publiek domein

Oorlogsgebied
De absurde materiële en de immateriële schade door vuurwerk zijn niet langer te rechtvaardigen met het recht op tradities, want de vuurwerktraditie is helemaal uit de hand gelopen. Het is dan ook tijd voor een verbod op knalvuurwerk, zodat Nederland rond en tijdens de jaarwisseling niet langer op een oorlogsgebied lijkt. Vuurwerk leidt tot zeer onveilige situaties, vervuiling en vernieling. Dit jaar is gebleken dat de verkoop alleen maar toeneemt, net als de financiële, fysieke en mentale schade. Vuurwerk is niet meer van deze tijd.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel