Twee katten en een oude hond zijn op nieuwjaarsdag in Kerkdriel door de politie uit een auto bevrijd. De doodsbange katten zaten vervuild in een reismand, zo meldt het Brabants Dagblad. De dieren zijn op maandag achtergelaten en hebben in doodsangst het vuurwerk van de jaarwisseling moeten doorstaan.

bevrijd
De dieren moesten opgesloten in de auto het vuurwerk doorstaan | Foto: publiek domein

Wat de eigenaar van de dieren bezield heeft is nog niet bekend. De dierenopvang waar ze naartoe gebracht zijn meldt dat de katten in hun eigen vuil in de reismandjes zaten. Het gaat naar omstandigheden goed, maar de dieren zijn nog erg angstig.

Nederland stak in de overgang van 2018 naar 2019 voor 70 miljoen euro af aan vuurwerk, na tweemaal 68 miljoen de afgelopen jaren een forse stijging. De schade door al dat vuur op oudejaarsavond nam ook toe, met absurde taferelen in Scheveningen bij de traditionele vuurstapel op het strand, waar een levensgevaarlijke vonkenregen als deken over Scheveningen neerdaalde. De schade aan eigendommen en milieu zijn nog maar half te overzien.

Ook traditie
Iedere jankende vuurpijl, zenuwklapper of ratelband verspreidt fijnstof, zware metalen, stank, brandgevaar en angst bij dieren en mensen binnen en buitenshuis. Honden en katten kruipen weg. Grote zwermen geschrokken vogels verlaten één keer per jaar massaal de steden en dorpen. Hun aanwezigheid in het luchtruim wordt gezien door radar van de burgerluchtvaart. Egels schrikken op uit hun winterslaap, die al zo mager zijn deze winter door gebrek aan voedsel door de lange hete zomer.

bevrijd
Zoveel dieren zijn als de dood voor vuurwerk | Foto: publiek domein

Verbod dichterbij
Dit is geen geweldig goed nieuws van de dag #GNvdD. De hond en katten in de auto zijn uiteindelijk gered, maar zullen waarschijnlijk de rest van hun leven schrikken bij plotselinge geluiden. Ook de forse stijging in vuurwerkconsumptie is geen goed nieuws. Een particulier vuurwerkverbod wordt in de weg gestaan door traditie en zelfs wanneer het de spuigaten uitloopt is 70 miljoen omzet voor de vuurwerkhandel belangrijker dan de toenemende schade, het gevaar en de enorme milieuoverlast door vuurwerk. Cynisch beschouwd was de jaarwisseling naar 2019 goed nieuws voor glas- en herstelbedrijven. Maar ook omdat het vuurwerkverbod onvermijdelijk een stap dichterbij kwam.

Bron:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel