Op 27 december eindigde een ‘publieke consultatie’ door de landbouw en veeteelt autoriteit (AVA) van Singapore, over een handelsverbod op ivoor, in strijd tegen stroperij van olifanten in Azië en Afrika. Wordt 2019 het jaar van een ivoorverbod in Singapore?

Singapore
Wordt 2019 het een jaar van een ivoorverbod in Singapore? | Foto: publiek domein

Mensen die inkomsten verliezen zijn doorgaans niet blij. Omdat niet geheel duidelijk is of het verbod van de AVA echt de volledige platlegging van binnenlandse handel betreft, zou de consultatie, of volksraadpleging, ook uitgelegd kunnen worden als overleg met de binnenlandse handel. Er werden 4 speerpunten bekendgemaakt:

  • Maatregelen treffen om de huidige ivoorvoorraad van bestaande detailhandelaren te beheren om voorraden te voorkomen.
  • Vergroot de straffen voor ivoor en andere illegale handelaren in het wild, passend bij de ernst van het misdrijf.
  • Zet voldoende overheidsmiddelen in om een effectieve handhaving van het verbod te waarborgen.
  • Beperk de respijtperiode voor ivoorwinkeliers tot een jaar, in plaats van drie.

Georganiseerd uitsterven
Ivoor is verbonden aan georganiseerde misdaad van stroperij, illegale handel en smokkel van beschermde en bedreigde dieren en dierproducten. Er wordt verdiend aan het witte goud, waardoor het stropen van olifanten in Afrika en Azië blijft voortbestaan en de olifant deze eeuw uit het wild verdwijnt als er niet wordt ingegrepen.

Singapore
De olifant sterft uit als stroperij niet wordt gestopt | Foto: publiek domein

Ivoorhandel wordt internationaal steeds meer aan banden gelegd, maar zolang binnenlandse handel niet strikt verboden is en er op dat verbod gehandhaafd wordt, bied je een thuishaven voor stropers en illegale handel en riskeer je witwassen van illegaal ivoor.

Of gedogen?
Een sluiting van ivoorwinkels valt dus over een in plaats van drie jaar te verwachten in Singapore, met hogere straffen voor illegale handel en stroperij en meer geld voor handhaving. Er wordt tot die tijd gesproken over ‘voorraadregulering en het voorkomen van nieuwe voorraad’. Dat alles natuurlijk mits die publieke consultatie naar tevredenheid is verlopen en er in de praktijk geen gedoogbeleid ontstaat voor een interne zwarte markt.

We beginnen het jaar 2019 optimistisch.

Singapore
We beginnen het jaar optimistisch, met hoop op ivoorverbod Singapore | Foto: publiek domein
  • Lees ook:

Nationaal verkoopverbod ruw ivoor

Bronnen:

©AnimalsToday.nl Bart van Riel


Strijd mee tegen dierenleed!

Zonder jouw hulp kunnen House of Animals en Animals Today niet verder groeien en dieren een stem geven. Waardeer je wat wij doen, steun ons dan met een (eenmalige) donatie.