In Hof van Twente hebben twee boeren €5.000,- euro boete gekregen, waarvan €4.000,-voorwaardelijk en een voorwaardelijke stillegging van hun bedrijf, onder meer vanwege het verwaarlozen van hun dieren. De eigenaresse van een paardenopvang in Enschede kreeg een houdverbod opgelegd.

verwaarlozing
Boeren in Twente verwaarloosden hun runderen, waarvoor zij een boete kregen. Ook is hun bedrijfsvoering voorwaardelijk stilgelegd | ©Shirley de Jong on Foter.com / CC BY-NC

De 74-jarige rundveehouder A. uit Bentelo en Maatschap H. uit Markelo verwaarloosden hun dieren. Al bij een controle door de NVWA in 2017 blijkt bij de boeren uit Markelo dat de dieren geen schoon drinkwater hebben en de mestgoten en roosters ontzettend smerig zijn. Daarbij blijken de runderen niet binnen de verplichte termijn te zijn aangemeld. Bij de controle moeten de inspecteurs een zaklamp erbij pakken om überhaupt iets te kunnen zien, omdat er geen verlichting in de stallen is.

Boete en proeftijd

Bij een recente controle is de situatie niet verbeterd en blijken de boeren ook meer dieren te houden dan er ruimte voor is. Vorig jaar stopte Campina met het afnemen van melk bij het bedrijf wegens het hoge sterftecijfer onder de runderen. Het bedrijf heeft dus nu een boete gekregen en als er meer dan 94 runderen worden aangetroffen dan kan het bedrijf gesloten worden. Er geldt een proeftijd van drie jaar.

Bij de boer uit Bentelo heeft de politierechter een zelfde straf opgelegd. In mei 2017 werden op het bedrijf zwaar verwaarloosde dieren aangetroffen.

Houdverbod paardenopvang

De 43-jarige eigenaresse van een paardenopvang in Enschede heeft wegens het verwaarlozen van haar dieren een houdverbod van drie jaar gekregen. Wordt ze in die drie jaar erop betrapt toch weer paarden te houden, dan hangt haar een gevangenisstraf van drie jaar boven het hoofd. Daarbij is de Hengelose veroordeeld tot 50 uur werkstraf. Begin deze maand werden bij de vrouw 2 ernstig verwaarloosde Haflingers aangetroffen.

De paarden kregen dagenlang geen water en voedsel. De vrouw is inmiddels berucht wegens het verwaarlozen van haar dieren. In oktober 2017 werden bij haar ook al eens pony’s en een paard in beslag genomen en ook in 2014 was het raak. Toen werden vijftien zwaar verwaarloosde pony’s en paarden aangetroffen in een weiland van de vrouw. In het verleden werden niet alleen paarden verwaarloosd aangetroffen, maar ook een groot aantal andere dieren zoals katten honden en konijnen.

Bronnen:

©Animals Today