Door ongekend veel neerslag in de Australische staat Queensland ontstond eind vorige week een enorme overstroming, waar naar schatting 300.000 runderen het slachtoffer van zijn geworden. Ook schapen en wilde dieren als kangaroes en zwijnen kwamen om. Pas als het water is teruggetrokken zal de omvang van de ramp goed duidelijk worden.

verdronken
Zo’n 300.000 runderen zijn verdronken door overstromingen in Australië | Fotocredit: cskk Flickr via Compfight cc

Na een periode van droogte viel in een week tijd in sommige gebieden in Queensland, noordoost-Australië, net zo veel regen als gewoonlijk in een jaar. De Ross River zwol tot enorme proporties door de hoeveelheid regenwater, waardoor men de sluisdeuren van de Ross River- dam openzette. Vee en wilde dieren in de outback zijn het slachtoffer geworden van de gigantische overstroming die hierop volgde. Het overstroomde gebied strekt zich zo’n 400 kilometer uit. Naar schatting zijn zo’n 300.000 runderen omgekomen. Ook zitten er dieren vast op weilanden omgeven door water. Veehouder Michael Bulley vloog met een helikopter over zijn terrein en schat dat zo’n 60% van zijn vee is gestorven:

“Het water heeft het land verwoest, overal liggen dode dieren. En dan heb ik het niet alleen over koeien, maar ook over schapen, wilde zwijnen en kangoeroes.”

Hoeveel wilde dieren zijn verdronken door het watergeweld is niet goed in te schatten. Dit zal pas zichtbaar zijn als het water is teruggetrokken.

De premier van Queensland, Annastacia Palaszczu, spreekt van een ‘zee van dood vee’.

“Je maag keert om bij het zien van al die dode dieren en al dat leed.”

Voor de overlevende runderen die geen kant op kunnen in de overstroomde gebieden zullen hooibalen worden gedropt.

Bronnen: HLN, The Independent ©Animals Today Angelique Lagarde