Zeker 40 kalveren van een melkveehouderij zijn afgelopen nacht omgekomen bij een stalbrand aan de Visvijverweg in het buitengebied tussen Lelystad en Swifterbant. Er stonden rond de 60 kalveren in de stal, waarvan alleen de dieren aan de rand gered konden worden.

Tientallen kalveren verbrand bij Swifterbant
Om melk te geven voor mensen wordt een pasgeboren kalf al vroeg bij de moederkoe weggehaald | Foto: publiek domein

Rond 3 uur in de vroege woensdagmorgen kwam de melding bij de brandweer binnen, maar bij aankomst van de hulpdiensten was het vuur al niet meer te temmen. Om half vijf werd het sein brand meester gegeven. De stal met kalveren was toen geheel verwoest en alleen de kalfjes die aan de rand en binnen bereik konden gered worden. De melkkoeien in een naastgelegen stal zijn gespaard gebleven.

Kalfjes gescheiden van de moeder | Foto: strangebiology/flickr

Om koeien melk te laten geven voor profijt van de melkveehouder worden de kalveren al vroeg van de moeder gescheiden. De melk die bestemd is voor het kalf wordt vervolgens door mensen geconsumeerd. Volgens de melkveehouder waren de kalveren bestemd als nieuwe generatie melkvee.
.

https://www.facebook.com/omroepflevoland/posts/3845754602115431

.
De oorzaak van de stalbrand bij Swifterbant is nog niet bekend. Er lagen zonnepanelen op het dak van de schuur, zo meldt Omroep Flevoland. Bij de brand is ook asbest vrijgekomen. Onderzocht wordt in hoeverre dat in de omgeving verspreid is.

Bronnen:

©AnimalsToday.nl BVR