Wie gelooft dat de hoorn van een neushoorn een heilzame werking heeft en voor potentie zorgt, kan deze voor grof geld bestellen op de zwarte markt. Stropers hebben een gouden handel gevonden in de neushoornhoorn: een exemplaar levert wel dertigduizend euro op. Maar wie betaalt de hoogste prijs: de neushoorns zelf. Kunnen namaakhoorns het lot van de neushoorn verbeteren?

namaakhoorn
Is het overspoelen van de markt met namaakhoorn een goed idee of juist niet? | © Save the Rhino

Stropers doden de neushoorn enkel voor de hoorn, en laten de rest van het dier liggen. De jacht op neushoorns is door deze handel sinds 2007 met 9 procent toegenomen, volgens cijfers van het World Wildlife Fund (WWF). En de non-profitorganisatie Save The Rhino stelt dat er 1054 neushoorns illegaal zijn gedood in 2016. Om deze gruwelijke praktijken te stoppen bedacht de startup Pembient een plan: de namaakhoorn. De hoorns zullen van synthetisch materiaal gemaakt worden, en niet te onderscheiden zijn van de echte hoorns.

Natuurbeschermers betwijfelen of de namaakhoorns de handel in echte hoorns wel zal verminderen. Zij vrezen dat als er ook namaakhoorns in omloop zijn, de echte hoorns zeldzamer, duurder en hierdoor meer in trek zullen raken. De stroperij en handel worden dan juist gestimuleerd.

Effectief
Maar de CEO van startup Pembient en oprichter Matthew Markus denken hier anders over. De markt laten overstromen met nephoorns is volgens hen effectiever dan de bestrijding van de stroperij zelf. Matthew Markus:

“De jacht verbieden zorgt voor een georganiseerde misdaad met corruptie en meer illegale praktijken die op de zwarte markt voorkomen.”

Markus denkt dat, aangezien het aanbod aan hoorns aanzienlijk zal stijgen met de nephoorns, stropers het doden van een neushoorn voor een echt exemplaar de moeite niet meer waard zullen vinden.

Vermeende heilzame werking
Het doden van de neushoorns is volstrekt onnodig. Vooral in Azië geloven mensen dat de hoorns een heilzame werking hebben. Men denkt dat het werkt tegen impotentie, maar ook zou de hoorn een kater verminderen en hét medicijn tegen kanker zijn. Echter, het materiaal van een neushoornhoorn is hetzelfde als hoofdhaar en nagels, namelijk keratine. Een theetje zetten van je afgeknipte haren na een kappersbeurt zou dus dezelfde wonderen verrichten als een aftreksel van neushoornhoorn. Toch blijven mensen in de heilzame werking geloven, waardoor de markt blijft groeien.

Twijfelachtig
Sophie Stafford, communicatiemanager van Rhino Conservation Botswana (RCB), vindt het idee om nephoorns in de markt te gooien om de handel te verminderen logisch klinken op papier. Maar ze heeft haar twijfels. Ook zij vreest dat de vraag naar echte hoorns in de praktijk zal stijgen:

“De nephoorns zullen de vraag naar echte hoorns op de korte termijn wellicht terugdringen, maar we weten dat veel kritische kopers uit Vietnam en China het DNA van de hoorn zullen testen. De echte exemplaren zullen dan nog schaarser worden, waardoor de prijs zal stijgen en de handel aantrekkelijker wordt.”

Bovendien is de vraag naar hoorns volgens Stafford te groot:

“Zelfs al zou slechts 1 procent van Oost-Azië een echte hoorn willen en kunnen betalen, dan zijn dat er nog steeds tienduizend. Dat is genoeg om de neushoorn te laten uitsterven.”

Wanhoop
Dierenbeschermers zijn wanhopig. Als dit zo doorgaat zullen we het in de toekomst zonder neushoorns moeten stellen. Beschermers zijn met verschillende oplossingen gekomen om de neushoornjacht terug te dringen, deze waren soms zelfs niet ethisch. Zo pleiten zij voor het vergiftigen van de hoorns, zodat mensen die de hoorns innemen ziek zullen worden en de vraag naar hoorns zal verminderen. Maar zelfs als deze drastische maatregel zou werken, zouden de hoorns nog steeds als statussymbool verhandeld worden en verwerkt in sierraden.

Hoewel dierenbeschermers elk plan om de jacht op neushoorns te stoppen omarmen, zullen zij kritisch en realistisch naar het plan kijken. Dat het averechts zou werken en de jacht op neushoornhoorns juist stimuleert, kunnen ze niet riskeren.

De neushoornjacht is toegenomen wegens het opheffen van het verbod op de handel in neushoornhoorn in 2015. Dit is een vrijbrief voor stropers. In het Kruger Nationaal Park in Zuid-Afrika zouden stropers hulp krijgen van binnenuit, waardoor het stropen een fluitje van een cent is.

Bron: Futurism ©Animals Today Varja Dijksterhuis