Terwijl om hen heen ziekenhuizen, scholen en huizen worden gebombardeerd, slaan duizenden Oekraïners op de vlucht. Velen van hen hebben tot noch toe voor een onmogelijk dilemma gestaan: vluchten of in het land blijven en hun huisdieren achterlaten. Echter, recentelijk hebben buurlanden Roemenië, Polen en Hongarije aangekondigd dat de huisdieren ook zonder papieren de grens over mogen.

huisdieren
Huisdieren van Oekraïense vluchtelingen welkom in buurlanden | Foto: Pixabay

Vanaf het moment dat president Poetin verschillende Russische troepen rond de grens van Oekraïne stationeerde – rond eind 2021 – houdt de wereld zijn adem in. Dat Rusland Oekraïne daadwerkelijk in is gevallen, zorgt voor paniek en angst in heel het land. Al minstens 150.000 Oekraïners zijn naar buurlanden gevlucht, waar ze over het algemeen met open armen worden ontvangen. Nu hebben Roemenië, Polen en Hongarije daarnaast ook aangekondigd huisdieren te verwelkomen.

Strenge inreisregels

Normaliter is het niet makkelijk met huisdieren te reizen. Reizigers hebben verschillende documenten nodig ter bewijs van de gezondheid van hun huisdieren. Tot de vereisten behoren onder andere een identificatiedocument of huisdierenpaspoort, naar behoren aangevuld met informatie over vaccinatie tegen hondsdolheid.

Veel vluchtelingen zijn vanwege deze strenge regels gedwongen hun geliefde huisdieren achter te laten. De dieren blijven achter in de oorlogsgebieden en lijden onder meer honger, dorst en stress. Veel huisdieren overleven niet in deze situatie.

Huisdier mag mee

Vanwege de uitzonderlijke situatie hoeven vluchtelingen nu alleen overgangspapieren in te vullen om hun huisdier de grens over te krijgen. Als Oekraïners door Polen doorreizen naar andere EU-landen, nemen dierenasielen op de grens het initiatief de huisdieren op te vangen voor vijf dagen quarantaine. Andere organisaties zetten zich in voor het herenigen van vluchtelingen met de huisdieren die de ze hebben weten te redden.

De directeur van crisisparaatheid in voedsel, dieren en planten bij DG Sante van de Europese Commissie, Bernard Van Goethem, schreef een officiële brief aan de EU-ambassadeurs, waarin hij aanspoorde de restricties in heel Europa te verlichten voor Oekraïners en hun huisdieren. Hij vertelt hierin dat een versoepeling van de regels rond het meenemen van huisdieren tijdens de vlucht, moeilijkheden op de grenzen kan verlichten. Hij spreekt hiermee zijn zegen uit over de aanpak die buurlanden van Oekraïne tot nu toe al hebben gevolgd. Op het officiële account tweette de gezondheidsdienst van de Commissie:

“Hopelijk betekent dit dat Oekraïense vluchtelingen zich in deze donkere en moeilijke tijden over één ding minder zorgen hoeven te maken.”

NGO’s enthousiast

Meerdere NGO’s hebben aangegeven enthousiast te zijn over deze ontwikkelingen, en zien hierin een humaner beleid, waarin vluchtelingen over de hele wereld niet de keuze hoeven te maken tussen hun eigen veiligheid, en die van hun huisdier. Zij hopen dat de regeling op andere plekken in de wereld overgenomen wordt. Ruud Tombrock, uitvoerend directeur van het Europese kantoor van Humane Society International (HSI), vertelt:

“Mensen zouden hun eigen veiligheid niet in gevaar moeten brengen om te voorkomen dat hun dieren aan hun lot worden overgelaten.”

Noodactie dierenopvang Kiev

House of Animals is een noodactie gestart voor Sirius, de grootste dierenopvang van het land in Kiev. Op dit moment vangt oprichter Alexandra Mezinovazij ruim 3.000 dieren op. Een bijna uitzichtloze situatie want dat aantal blijft maar groeien maar ze zet met haar team alles op alles om ieder dier te redden en mensen er toe te enthousiasmeren te adopteren en steriliseren. We hebben inmiddels 100.000 euro ingezameld. Wil je doneren? Klik dan hier.

Karen’s blog: ‘De dieren zullen sterven zonder jou’ – Help dieren Kiev

Bron:

©AnimalsToday.nl Lotus Bueno de Mesquita