Om neushoornhoorn oninteressant te maken voor stropers, wordt bij een kudde neushoorns in een wildreservaat in Zuid-Afrika de hoorn volgespoten met gif en kleurstof. Rhino Rescue Project coördineert de onderneming.

gif
In de hoorn boort men gaten, waarin gif en kleurstof worden gegoten | Foto: schermafdruk video

In het privéwildreservaat Buffalo Kloof, dat 22 hectare groot is, kreeg vorige week een van de neushoorns een heftige behandeling om stroperij tegen te gaan. De manier waarop dit in zijn werk gaat, toont aan dat er forse maatregelen nodig zijn om te voorkomen dat neushoorns worden gedood voor hun hoorn.

Een team van Rhino Rescue Project, VETPAW (Veterans Empowered To Protect African Wildlife) en dierenartsen was vorig week aanwezig in het reservaat om de hoorn van een van de neushoorns onaantrekkelijk te maken voor stropers.

Neushoorn geveld
De neushoorn werd vanuit een helikopter met een verdovingsgeweer beschoten. Het dier gaf zich niet zomaar gewonnen, maar na een minuut viel ze toch neer. Daarop ging men snel te werk: het team boorde gaten in haar hoorn en goot er gif en onuitwisbare verf in. Hierdoor wordt de hoorn onbruikbaar en waardeloos voor de verkoop. Het dier zelf heeft er geen last van, maar zou hierdoor veiliger moeten zijn, omdat de hoorn rood van kleur is.

Onschadelijk voor neushoorn
Lorinda Hern van Rhino Rescue Project is zeer te spreken over deze methode, die zeven jaar geleden geïntroduceerd is. Ze geeft aan dat er fenomenale resultaten zijn bereikt.

“We willen de boodschap verspreiden dat de neushoornhoorns in dit park commercieel waardeloos zijn. Hiervoor wilden we een balans vinden tussen een behandeling die effectief is, maar ook veilig voor het dier. En deze cocktail is absoluut niet schadelijk voor het dier. Omdat er geen bloedtoevoer is in de hoorn, komt er niets in de bloedsomloop terecht.”

Dierenarts William Fowlds:

“De meeste mensen geloven niet hoe weinig ervoor nodig is om deze grote dieren onder zeil te krijgen. Maar wat vooral belangrijk is, is dat als één vrouwtje wordt gedood voor haar hoorn, tien potentiële kalfjes niet geboren worden, wat desastreus is voor de populatie van de diersoort. De stroperijcrisis is zeer ernstig en hoe meer bescherming we kunnen bieden, hoe beter het is. In dit geval is het een ander soort bescherming, omdat we ervoor zorgen dat de hoorn geen waarde meer heeft.”

De eigenaar van het reservaat, Warne Rippon, geeft aan dat er geen gevallen van stroperij zijn geweest sinds de start van het injecteren van de hoorns, vier jaar geleden.

Bescherming door militairen
Een commandocentrum van VETPAW heeft in het gebied een commandocentrum opgezet, waar zes voormalig mariniers gestationeerd zullen worden. Zij zullen jonge rangers recruteren en ze opleiden in de strijd tegen stropers.

Bronnen: VETPAW, Herald Live ©Animals Today Angelique Lagarde