Twee Thaise mannen werden vorige week gearresteerd, vanwege het smokkelen van meer dan honderd schubdieren. De politie ontdekte de dieren, die gelukkig nog leefden, in de achterbak van twee auto’s.

smokkelaars van schubdieren
Smokkelaars van schubdieren liepen deze maand in Thailand en Maleisië tegen de lamp | Foto: Tikki Hywood Foundation

Illegale dierenhandel in Laos
De mannen waren van plan 105 schubdieren de grens met Laos over te smokkelen. Bij een checkpoint in Chaiyaphum werden de dieren ontdekt en de mannen gearresteerd. De schubdieren wogen samen meer dan 1000 kilogram: ze zouden veel geld hebben opgeleverd in de illegale dierenhandel. Tijdens de ondervraging gaven de Thai toe dat ze de dieren hadden gekocht in het district Lad Lum Kaew, met de intentie ze op de zwarte markt te verkopen in Laos.

140 schubdieren gered in Maleisië
Ook in Maleisië werden deze maand veel schubdieren gered. De autoriteiten troffen bij twee invallen in totaal zo’n 140 schubdieren aan. Een van de smokkelaars werd vlakbij de Thaise grens aangetroffen met 85 schubdieren, die ongeveer € 5.300,- kunnen opbrengen. Uit onderzoek bleek dat de dieren bestemd waren voor Thailand, Vietnam en China.

Op dezelfde dag werden bij een grenscontrole 55 dozen met schubdieren en gevonden en vijf pakjes met schubben in de auto van een Thaise man aangetroffen. Commandant Abd Rahman:

“We vermoeden dat de vijf pakjes met schubdierschalen, met een geschat gewicht van 25 kilogram, bestemd waren voor cosmetisch gebruik en voor de traditionele Chinese geneeskunde. We denken dat er meer dan 55 schubdieren waren, want een of twee dozen bevatte baby’s.”

Zeer gewild in Azië
Het schubdier is de meest illegaal verhandelde diersoort en mede daardoor ernstig bedreigd. Ze zijn zo gewild, omdat hun vlees wordt beschouwd als delicatesse en hun schubben worden gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Hierdoor leveren de dieren helaas veel geld op.

Mierenetende ‘artisjok’
Schubdieren hebben stevige, overlappende schubben van keratine, die doen denken aan de bladeren van een artisjok of een dennenappel. Aan hun voorpoten hebben ze drie lange, gebogen klauwen waarmee ze mieren- en termietennesten vernielen en holen graven. Met hun lange, kleverige tong slurpen ze duizenden termieten of mieren per dag op. Bij onraad rollen ze zich op tot een bal, net als egels.

Er zijn acht soorten schubdieren: vier Aziatische en vier Afrikaanse. Allemaal leven ze op plaatsen waar veel mieren en termieten voorkomen, hoewel hun habitat kan variëren van tropische gebieden tot savanne. Alle soorten schubdieren worden ernstig bedreigd, zowel door stroperij als door verlies van leefgebied vanwege uitbreiding van landbouw en andere menselijke activiteiten. Aziatische schubdieren hebben haar tussen hun schubben, Afrikaanse niet.

Bronnen: The Nation, IB Times ©Animals Today Angelique Lagarde