De winnaars van de prestigieuze WNF-Frans Lanting Photo Award zijn bekend gemaakt in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. De natuurfotografen en jonge talenten van deze derde editie zijn er in geslaagd om in één krachtig beeld een verhaal te vertellen. Een chimpansee achter tralies en dode eekhoorn langs de weg vertellen over bedreigingen van natuur, terwijl foto’s van een bultrug met jong en ‘vlinderschelpen’ op het strand de hoop weerspiegelen.

WNF-Frans Lanting Photo Award
De foto van een bultrugmoeder en haar kalf heeft de WNF-Frans Lanting Photo Award gewonnen | ©WNF, Koen Hoekemeijer

De winnende beelden van Nederlands grootste natuurfotowedstrijd zijn gekozen uit een recordaantal van 12.953 inzendingen. De jury stond onder leiding van de beroemde natuurfotograaf en WNF-ambassadeur Frans Lanting. Hij kon zelf niet aanwezig zijn bij de uitreiking.

Bekijk HIER alle genomineerden

De hoofdprijs, de WNF-Frans Lanting Award, is gewonnen door Koen Hoekemeijer uit Amsterdam. Hij fotografeerde het serene schouwspel van een moederbultrug en haar jong. Bij de Young Talents greep de 14-jarige Nicky van Opstal uit het Noord-Brabantse Rijen de prijs met een dromerig beeld van schelpen die als vlinders van het Noordzeestrand lijken weg te fladderen.

Foto’s met zeggingskracht
De Kids Award is in de wacht gesleept door de 11-jarige Mees van Eerd uit Amersfoort. Hij legde een dode eekhoorn langs de kant van de weg vast, terwijl op de achtergrond een felgele cabrio aanstormt. De Publieksprijs is ook gewonnen door een foto met veel zeggingskracht. Ian Kneepkens uit Haarlem legde als vrijwilliger bij Limbe Wildlife Center in Kameroen het gezicht van een chimpansee achter tralies vast.

De prijzen werden uitgereikt door juryleden Humberto Tan – tevens WNF-ambassadeur – en Kim Feenstra. Beiden zijn fervent fotograaf en natuurliefhebber. Juryvoorzitter Frans Lanting en de internationaal onderscheiden natuurfotograaf en jurylid Jasper Doest spraken de winnaars toe via een videoboodschap. Zij roemden de verhalende kracht van de beelden.

De jury bestond verder uit Marieke Wiegel van het Nederlands Fotomuseum. Zij werkte eerder voor World Press Photo en Magnum Photos in Parijs. En ten slotte wildlife-expert bij WNF Christiaan van der Hoeven. De juryleden letten bij hun beoordeling van de inzendingen enerzijds op het resultaat (accent op fotografie en beeld) en anderzijds op het verhaal achter het beeld.

Fotoreis
De winnaar van dé WNF-Frans Lanting Award, Koen Hoekemeijer, heeft een fotoreis gewonnen naar een WNF-project in Ecuador. Hij gaat daar onder professionele begeleiding van Jasper Doest de natuur onder en boven water fotograferen. De andere prijswinnaars winnen een meet & greet met Jasper Doest en een verblijf in Center Parcs.

De circa tweehonderd beste foto’s van deze editie van de WNF-Frans Lanting Photo Award zijn gebundeld in het boek Beeldverhalen. De natuurfoto’s zijn voorzien van commentaar van de jury en de makers. Het boek is te bestellen op WNF-site.

De mooiste foto’s van dit jaar zijn tot en met de kerstvakantie gratis te bezichtigen in de ontvangsthal van het Nederlands Fotomuseum.

Persbericht Wereld Natuur Fonds