Stropers in Afrika gaan het een stuk lastiger krijgen dankzij nieuwe geavanceerde technologie. Het Domain Awareness System (DAS) brengt continu alle bewegingen in een gebied in kaart: van voer- en vliegtuigen en van de wilde dieren.

technologie
Dieren als olifanten en neushoorns worden geholpen door nieuwe technologie | Fotocredit: Arno Meintjes Wildlife Flickr via Compfight cc

Stropers worden het doelwit van geavanceerde technologie die constant de dagelijkse bewegingen van olifanten, neushoorns en andere beschermde dieren volgt. DAS helpt beschermde dieren door het volgen van voertuigen, vliegtuigen en dieren als ze zich door de natuurlijke omgeving verplaatsen.

Een natuurbeschermingsorganisatie in Kenia die het systeem heeft gebruikt, zegt dat het helpt om de chaotische informatie te ordenen die ze krijgt van tientallen teams in het wild. De Lewa Wildlife Conservancy heeft hier enorm veel succes mee en verloor de laatste 3 jaar geen enkele neushoorn aan stropers. Het nieuwe systeem waarschuwt onmiddellijk voor bedreigingen en hierdoor kunnen de medewerkers meteen reageren om stropers aan te pakken en dieren te redden. DAS is ontwikkeld door Vulcan, een liefdadigheidsorganisatie dat zich focust op technologie om stropers te bestrijden.

Lewa gebruikt het systeem in het 93.000 hectare grote Borana Conservancy en bij andere natuurbeschermingsorganisaties van de Northern Rangelands Trust. De rangers zenden signalen uit als ze olifanten, neushoorns of grote carnivoren waarnemen:

“Nu worden radiosignalen, verslagen, stropersbedreigingen en informatie van mensen allemaal gekanaliseerd naar één centraal platform. Onze beveiligingsteams kunnen nu sneller reageren op bedreigingen op een gecoördineerde manier.”

Edward Ndiritu, directeur van de anti-stroperij-afdeling van Lewa, vertelt ook dat DAS voor een heel positieve ontwikkeling heeft gezorgd:

“Het combineren van onze bestaande beveiligingsexpertise met de technische mogelijkheden van het systeem, heeft ons werk sterk verbeterd. Het beschermde gebied, dat deel uitmaakt van het UNESCO Werelderfgoed, is een populaire locatie voor reizigers die graag op safari gaan. Het is de thuisbasis van meer dan 160 zwarte en witte neushoorns – een zesde van alle neushoorns in Kenia – een buffelkudde die in drie jaar is verdrievoudigd, een groot aantal olifanten en ’s werelds grootste populatie van de Grévy-zebra.”

Bron: Lonely Planet ©Animals Today Sophie Janssen