Beer Tyson leeft al 16 jaar in een vieze, kleine kooi op het terrein van een jachtvereniging in Oekraïne. Na de vele inspanningen van dierenwelzijnsorganisatie VIER VOETERS heeft de ‘eigenaar’ van Tyson toegezegd om hem vandaag aan de organisatie over te dragen.

beer Tyson
Beer Tyson is eindelijk bevrijd uit zijn afschuwelijke kooi | Foto: VIER VOETERS

Gejat
Volgens de manager van de jachtvereniging is Tyson door jagers meegenomen uit het wild toen hij pas een paar maanden oud was. Zijn moeder is gedood en Tyson is grootgebracht met koemelk. VIER VOETERS vermoedt dat Tyson is gebruikt als vechtbeer om jachthonden te trainen. Ze zijn daarom al geruime tijd bezig om hem te bevrijden en hem een nieuw leven te geven in berenwoud Domazhyr.

Domazhyr
Berenwoud Domazhyr is een berenreservaat van VIER VOETERS in het westen van Oekraïne. De eerste bewoner van het woud is beer Potap. Hij werd begin juli gered uit privébezit. Potap was gebruikt als vechtbeer, hij was zwaar getraumatiseerd en ondervoed. De tweede bewoner is beer Kristina die ook gered is uit privébezit. Zij moest optreden voor toeristisch vermaak. In het berenwoud krijgen zij gelukkig de juiste zorg en alle tijd om te herstellen. Ze mogen hier de rest van hun leven beer zijn. Er worden nog meer verblijven gebouwd in het reservaat; uiteindelijk moet het plek gaan bieden aan maar liefst 30 beren. Beer Tyson wordt de derde bewoner en daarmee buurman van Potap en Kristina. En nog mooier is: morgen wordt zelfs nog een beer bevrijd: Manya zal na 13 jaar leven als restaurantbeer worden overgebracht naar berenwoud Domazhyr.

 

beer Tyson
Foto: VIER VOETERS

Vechtberen
Het gebruik van vechtberen in Oekraïne is sinds 2015 wettelijk verboden, maar dit wil helaas niet zeggen dat het niet meer gebeurt. De beren worden aangevallen door opgehitste jachthonden als onderdeel van de training van die honden. Ze kunnen zichzelf nauwelijks verdedigen omdat ze vaak geketend en ondervoed zijn, en in sommige vallen zijn alle klauwen verwijderd, zodat ze de honden niet ernstig kunnen beschadigen. Het uittrekken van een enkele klauw zorgt voor veel pijn. Zoals bij veel andere dieren, zitten er zenuwen in de klauwen van een beer. Het trekken van een klauw is vergelijkbaar met het snijden van een vingertop van een mens.

Bron: VIER VOETERS ©Animals Today Sophie Janssen